Tuore tutkimus: Monikanavalaserkeilaus tunnistaa kirjanpainajan vaivaamat puut

Väitöskirjan tekijä Samuli Junttila esittelee tutkimustuloksia myös musiikkivideolla.

Kaukokartoitusta voi hyödyntää metsätuhojen seurannassa. Samuli Junttilan tuoreessa väitöskirjassa tutkittiin, miten monikanavalaserkeilaus pystyy havainnoimaan ja arvioimaan eri stressitekijöiden aiheuttamaa puun heikentymistä.

Monikanavalaserkeilauksen avulla pystyttiin erottamaan hyvällä tarkkuudella – 90 prosentin yleistarkkuus – kirjanpainajan saastuttamat puut, vaikka latvus ei vielä osoittanut näkyviä heikentymisen merkkejä. Laserintensiteetin avulla havaittiin kuitenkin rungosta pihkavuotoja, mikä auttoi terveiden puiden luokittelussa.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa lehtien vesipitoisuuden ja laserintensiteetin, eli laserin heijastaman valon, välistä yhteyttä. Lehtien vesipitoisuuden ja 1550 nanometrin sekä 690 nanometrin aallonpituuksista lasketun indeksin välillä havaittiin vahva riippuvuus. Myös neulasten kosteuspitoisuus ja heikentyneet taimet onnistuttiin ennustamaan hyvällä tarkkuudella, kun käytettiin indeksiä, joka oli laskettu 1550 nanometrin ja 905 nanometrin aallonpituuksista.

Junttilan väitöskirja tarkastetaan perjantaina 7. kesäkuuta Helsingin yliopistolla. Tutkimustuloksista on julkaistu myös populääri musiikki- ja videoteos ”Idän Proffa feat. Linda Ilves – Keilaa puita.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Artikkelit