Juuriston rakenne selittää kuusen kasvueroja

Runsas- ja pitkähaarainen juuristo antaa puulle enemmän sienijuurikontakteja. Erot näkyvät jo pienillä taimilla.

Kuusten hyvä kasvuvauhti voi johtua juuriston rakenteesta, Luonnonvarakeskuksen tutkimus osoittaa. Runsas- ja pitkähaarainen juuristo voi antaa kilpailuedun jo pienille taimille.

Puiden ravinteiden ja veden saanti riippuu juuristosta ja symbioosissa elävistä juuristosienistä eli mykorritsoista. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että nopeakasvuisten kuusikloonien juuristossa on suurempi symbionttisten sienien monimuotoisuus. Siitä ei kuitenkaan voi päätellä, onko monimuotoisuus nopean kasvun syy vai seuraus.

Eroja jo taimivaiheessa

Tutkimuksessa tutkittiin 54 taimitarhalla kasvanutta kuusentainta, kun ne olivat 1,5 vuoden ikäisiä ja versot samanmittaisia. Vaikka versojen pituudessa ja juurten painossa ei ollut eroja, niin nopea- ja hidaskasvuisten kuusten juuristojen rakenne poikkesi jo selvästi toisistaan.

”Nopeakasvuisten taimien juuristot haaroivat yllättävän paljon enemmän kuin hidaskasvuisten taimien juuristot. Niillä oli juurenkärkiä enemmän kuin hidaskasvuisilla taimilla, juuristoissa esiintyi useammin sivuhaaroja kauempana taimen tyveltä kuin hidaskasvuisilla ja sivuhaarojen kokonaispituus oli myös suurempi”, erikoistutkija Leena Hamberg Lukesta kertoo.

Juurenkärkien suuri määrä kauempana taimen tyveltä voi mahdollistaa sen, että nopeakasvuiset taimet saavat ajan kuluessa enemmän sienijuurikontakteja mikrobistoltaan ja ravinteisuudeltaan laikuttaisesta metsämaasta. Tämä mahdollistaa puulle hyvän ravinteiden- ja vedenkuljetuskyvyn.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että kuusella juurten ominaisuudet ovat periytyviä. Ilmiö voi osittain selittää kuusiyksiköiden erilaisia kasvunopeuksia.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat