Kansallispuistot kiinnostivat viime vuonna – kävijämäärä nousi liki neljänneksen

Suosituin oli Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jossa käyntimäärä nousi 560 000.

Repoveden kansallispuisto oli eteläisen Suomen suosituimpia vuonna 2020. Käyntejä kirjattiin yhteensä 233 000. (Kuva: Metsähallitus/Jouni Kallio)

Kansallispuistojen suosion kasvu jatkui viime vuonna ja käyntimäärä nousi liki 4 miljoonaan. Se on 23 prosenttia ja runsaat 700 000 käyntiä enemmän kuin edellisvuonna. Myös retkeilyalueiden käyntimäärä nousi, kasvua kertyi 16 prosenttia ja kävijöitä yhteensä runsaat 300 000.

Etenkin pohjoisen puistot kiinnostivat: Ylivoimaisesti suosituin kansallispuisto oli Pallas-Yllästunturi, jossa kirjattiin 563 100 käyntiä. Toiseksi suosituin oli Urho Kekkosen kansallispuisto, siellä käyntejä kertyi 372 300. Etelä-Suomessa Nuuksio oli ykkönen – 367 000 käyntiä – mutta myös Repoveden ja Sipoonkorven puistot keräsivät yli 200 000 käyntiä. Retkeilyalueista suostuin oli Ruunaa 85 900 käynnillä. Kansallispuistoja on 40 ja retkeilyalueita 5.

Sen sijaan luontokeskusten ja asiakaspalvelupisteiden kävijämäärät laskivat lähes neljänneksellä. Tämä selittyy sillä, että ne olivat keväällä muutaman kuukauden suljettuna ja ajoittain myös syksyllä. Asiakaspalvelupisteiden kävijämäärä on tosin ollut laskussa viime vuodet. Myös palvelupisteiden määrä on vähentynyt. Tällä hetkellä niitä on 22, kun vielä vuonna 2014 palvelupisteitä oli 30.

Luonnossa virkistäytyminen ja kotimaan matkailu ovat olleet vahvassa nosteessa koronapandemian aikana. Metsähallitus ennakoi käyntimäärien pysyvän myös korkeana koronapandemian jälkeenkin, koska niiden kasvu on pitkän kehityksen tulos. Kun pandemia hellittää, myös ulkomaalaiset matkailijat palaavat.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset

Keskustelut

Kuvat