Kantohinnat nousivat kuusi prosenttia, hankintahinnat kaksi

Luonnonvarakeskuksen mukaan pystykaupojen osuus puukaupoista jatkoi viime vuonna kasvuaan.

Yksityismetsien puu kallistui viime vuonna selvästi. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan raakapuun reaaliset kantohinnat nousivat kuusi prosenttia.

Mäntytukista maksettiin pystykaupoissa 60,5 euroa kuutiolta ja kuusitukista 64,3 euroa kuutiolta. Mäntykuidun kantohinta oli 17,6 euroa kuutiolta ja kuusikuidun 19,6 euroa kuutiolta.

Leimikkotyyppi vaikutti hintaan. Uudistushakkuilla tukki oli kolme prosenttia keskihintaa korkeampi ja kuitupuu 12 prosenttia kalliimpaa. Harvennuksilla taas tukin hinta oli 16 prosenttia keskihintaa pienempi ja kuitupuun 8 prosenttia pienempi.

Myös hankintapuun hintataso parani, mutta nousua kertyi vain kaksi prosenttia. Mäntykuitupuusta maksettiin keskimäärin 30,1 euroa kuutiolta ja kuusikuitupuusta 32,6 euroa kuutiolta.

Valtaosa pystykaupan puusta päätehakkuilta

Viime vuonna myös ostomäärä kasvoi. Metsäteollisuuden puunhankinta yksityismetsistä nousi 51,5 miljoonaan kuutioon, mikä on viidenneksen enemmän kuin edellisvuonna.

Pystykauppojen osuus puukaupoista kasvoi edelleen, se nousi 87 prosenttiin.

”Pystykauppojen tukista 86 prosenttia ja kuitupuusta 49 prosenttia oli peräisin uudistushakkuuleimikoista, eli valtaosa pystykauppapuusta tulee päätehakkuuikään ehtineistä leimikoista”, yliaktuaari Aarre Peltola kertoo.

Luken tilastoimat raakapuun hinnat perustuvat puunkauppasopimuksiin kirjattuihin puun pysty- ja hankintahintoihin. Mahdolliset kauppaan liittyvät lisät, palvelut ja ehdolliset erät eivät näy tilastohinnoissa. Puukauppatietojaan tilastoon ilmoittavat suurimmat puun ostajat ja metsänhoitoyhdistykset. Julkaistut puumäärät edustavat reilua 90 prosenttia metsäteollisuuden yksityismetsistä ostamasta puusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa