Karjalan Sanomat: Pakotteet koettelevat Venäjän Karjalan metsäteollisuutta

Karjalan tasavallan metsäteollisuus kärsii koneiden ja varaosien puutteesta. Tärkeimmäksi kauppakumppaniksi on noussut Kiina.

Länsimaiden Venäjälle asettamat pakotteet ovat lyöneet kovaa Karjalan metsäteollisuuteen, kirjoittaa Petroskoissa, Venäjän Karjalassa ilmestyvä suomenkielinen Karjalan Sanomat.

Lehden mukaan eurooppalaisten koneiden ja laitteiden ostaminen on tullut vaikeaksi, eikä aikaisemmin hankittuihin koneisiin saada varaosia.

” Yleensä olemme käyttäneet Karjalassa ulkomaisia koneita. Nyt varaosia joutuu ostamaan useimmiten kiertoteitse. Se vie paljon enemmän aikaa kuin ennen pakotteiden asettamista”, kertoo Karjalan teollisuus- ja kauppaministeri Denis Gurkov.

Karjalan yritykset ovat suunnanneet vientinsä ”ystävällisiin maihin”. Tärkeimmäksi kauppakumppaniksi on noussut Kiina, jonne menee yli puolet kaikesta vietävästä sahatavarasta. Myös karjalaisten tuotteiden toimitukset Intiaan, Turkkiin, Kazakstaniin, Egyptiin ja Iraniin ovat kasvussa.

Metsäteollisuus on edelleen Karjalan tasavallan tärkein toimiala. Sen osuus tasavallan teollisuudesta on noin 30 prosenttia, ja alalla työskentelee yli 11 000 henkilöä, Karjalan Sanomat kertoo.

Virallisten tilastojen mukaan viime vuonna sahatavaran tuotanto kasvoi Karjalan tasavallassa kaksi prosenttia. Paperisäkkien tuotanto puolestaan kasvoi prosentin ja sellun tuotanto kaksi prosenttia.

Metsäteollisuusyritysten tasavallan budjettiin maksamat verot nousivat vuodesta 2022 seitsemän prosenttia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa