Riistakeskus varoittaa talviunilta heränneistä karhuista

Karhun vierailuja pihapiirissä ennaltaehkäistään poistamalla niitä houkutteleva ravinto.

Suomen riistakeskus muistuttaa, että talviunilta nousseet karhut ovat nälkäisiä. Talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin, ja luonnosta on alkukeväällä vaikea löytää ravintoa. Siksi karhut voivat etsiä helppoja herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta.

”Paras tapa ennalta ehkäistä karhun vierailu pihapiirissä on poistaa karhuja houkutteleva ravinto.  Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti”, riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Seuraavat ohjeet on Riistakeskuksen mukaan hyvä pitää mielessä karhualueella:

  • Tarkista, että lintujen ruokintapaikka on siisti ja lopeta ruokinta ajoissa.
  • Suojaa lemmikkien ruoat siten, että ne eivät ole karhujen ulottuvissa.
  • Tarkasta, että roska-astia tai komposti eivät ole helposti karhun saatavilla. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.
  • Älä hautaa jätteitä (esimerkiksi kalan perkuutähteitä) pihapiiriin.
  • Älä pidä pienpetohaaskoja pihapiirin lähettyvillä.

Jos karhu tulee pihaan

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta aiheuttamalla kovaa ääntä.

Jos karhu ei poistu asutuksen piiristä, tulee soittaa hätänumeroon 112 – kuitenkin ainoastaan, jos tilanne uhkaa turvallisuutta.

Karhuja ei pidä totuttaa tarpeettomasti ihmisten läsnäoloon lähestymällä eläimiä tai ruokkimalla niitä esimerkiksi valokuvausta varten asutuksen läheisyydessä.

Karhuhavainnot ovat tärkeitä karhukannan seurannassa. Erityisen olennaisia ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella.

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto