Kirjanpainaja on sotkenut Euroopan puumarkkinat

Tuhojen ennustetaan jopa kaksinkertaistuvan ensi kesänä. Torjunta hakkuin ei enää ole monin paikoin mahdollista.

Euroopan kirjanpainajatuhot eivät enää ole torjuttavissa. Tähän tulokseen tultiin Euroopan metsäinstituutin Efi:n pitämässä seminaarissa Prahassa Tšekissä viime viikolla.

Kaarnakuoriaistuhot ovat lisääntyneet hälyttävästi viime vuosina muun muassa Itävallassa, Sloveniassa, Tšekissä, Kroatiassa ja Saksassa. Tšekissä kirjanpainaja tappoi viime kesänä yli vuotuisen hakkuumäärän verran puita.

Tuhojen ennustetaan pahimmassa tapauksessa jopa kaksinkertaistuvan ensi kesänä. Kirjanpainaja on sotkenut paikalliset puumarkkinat. Puuvarastot pullistelevat, joten sanitaatiohakkuut ja tuhojen torjunta eivät onnistu.

Koska tuhojen torjunta hakkuin ei enää ole monin paikoin mahdollista, on keskityttävä metsien sopeuttamiseen. Seminaarissa julkaistu Efi:n kaarnakuoriaisraportti kehottaa panostamaan häiriöistä nykyistä paremmin toipuvien metsien kasvattamiseen. Tuhoihin varautuminen tarkoittaa muun muassa metsikkötasoa laaja-alaisempaa metsien suunnittelua, sekametsiä puhtaiden kuusikoiden sijaan sekä kansainvälistä yhteistyötä.

Suomessa hyönteistuhoja ehkäisevä metsätuholaki on toiminut tähän asti hyvin, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Heli Viiri, yksi Efi:n kaarnakuoriaisraportin kirjoittajista. Tilannetta on kuitenkin seurattava ja tarvittaessa lainsäädäntöä päivitettävä. Yksittäisinä lämpiminä kesinä kirjanpainajat ovat ehtineet kuoriutua ennen lain asettamia vahingoittuneen puun poistopäivämääriä.

Mikäli kuusibuumi jatkuu, ongelmat metsien terveydessä ovat seuraavan sadan vuoden aikana taattuja.

”Suomessa on kerta kaikkiaan saatava hirvi- ja peurakannat aisoihin, jotta koivua voidaan viljellä parhailla kasvupaikoilla ja sekapuustona”, Viiri painottaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat