Kirjanpainajien seuranta käyntiin – pyydyksiä viety 36 hakkuualalle

Viime vuonna riskiraja ylittyi kahdeksalla paikkakunnalla.

Tämän vuoden kirjanpainajan seurantapyynnit käynnistyivät huhtikuun viimeisellä viikolla, Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kerrotaan. Kirjanpainajat aloittavat parveilun pian sen jälkeen, kun ilman lämpötila nousee 18 asteeseen.

Pyydyksiä on sijoitettu viime vuoden tapaan 36 hakkuualalle Etelä- ja Väli-Suomeen. Viime vuonna riskiraja – pyydykseen kertyy yli 15 000 kirjanpainajaa – ylittyi kahdeksalla paikkakunnalla (Lapinjärvellä, Elimäellä, Mäntsälässä, Orimattilassa, Vihdissä, Pornaisissa, Punkalaitumella ja Loimaalla).

”Rajan ylittyminen tarkoittaa sitä, että riski kirjanpainajatuhoille on suurimmillaan. Tuhoriskin kasvu liittyy lähes poikkeuksetta aiempina vuosina korjaamatta jätettyihin tuulenkaatoihin”, kertoo tutkija Tiina Ylioja Lukesta.

Näkyykö tyvellä purua?

Viime vuonna Suomeen metsäkeskukseen ilmoitettiin 450 hehtaarin verran hyönteistuhon vuoksi tehtäviä hakkuita. Se on hieman vähemmän kuin parina viime vuonna. Valtaosa hakkuista keskittyi niille alueille, joilla kirjanpainajakannat olivat korkealla.

Metsänomistajien kannattaa tarkkailla alkukesästä etenkin hakkuualojen reunakuusia sekä tuulenkaatoja. Jos puiden tyvelle tai rungolle ilmestyy kahvinruskeaa purua, on puuhun iskeytynyt kirjanpainaja.

Luke seuraa kirjanpainajatuhoja yhteistyössä Metsäkeskuksen ja metsänhoitoyhdistysten kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito