Koneyrittäjät: Tuontihake ei lisää omavaraisuutta

Uusiutuvan energian käytön omavaraisuuden laskentaa on kehitettävä, Koneyrittäjien liittokokouksessa vaadittiin.

Koneyrittäjät haluaa, että suoraan energiakäyttöön tuotavan puun tilastointia on kehitettävä. Myös tuontipuun osuus energiaomavaraisuuslaskennassa tulisi selvittää.

Liitto korostaa, että energiaomavaraisuuden kasvattaminen tuontipuulla, esimerkiksi venäläisellä hakkeella, ei ole kestävää. Kotimaisen puun käyttö lisää omavaraisuutta, ulkomaisen ei.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on linjattu, että omavaraisuusastetta laskettaessa uusiutuvasta energiasta ei vähennetä tuontipuun puruja, kuoria, mustalipeää eikä polttoon menevää tuontihaketta. Näin tuontihake ja energiakäyttöön päätyvä osa tuontipuusta muuttuu tilastoissa kotimaiseksi.

”Vaikka kyse on hallitusohjelman mukaisten poliittisten tavoitteiden toteuttamisesta, ei ole mitenkään kestävästi kansalaisille perusteltavissa tällaisten tilastotemppujen käyttö. Ei mitenkään”, koneyrittäjien liiton puheenjohtaja Asko Piirainen totesi viikonloppuna liittokokouksessa Seinäjoella.

Linjausta on perusteltu tilastoinnin vaikeudella.

”Kaikella kunnioituksella mahdollisiin tilastointivaikeuksiin nähden, olisi suotavaa, että tässä kunnioitettaisiin Pariisin rauhansopimuksen mukaista rajalinjaa”, Piirainen sanoi.

Puukauppa Puukauppa