Kuitupuun hinta vaihtelee jyrkästi Ruotsissa

Keski-Ruotsin puolella kuitupuun hinta on lähes kymmenen euroa alempi kuin maan eteläosissa.

Etelä-Ruotsissa toimivan metsänomistajayhdistys Södra Skogsägaren ja Keski-Ruotsin vastaavan Mellanskog-järjestön raja kulkee hieman Tukholman eteläpuolella Östergötlandin ja Södemanlandin maakuntien välillä.

Maakuntarajan eteläpuolella havukuitupuusta maksetaan tienvarressa 320 kruunua (noin 34 euroa). Keski-Ruotsin puolelle siirryttäessä hinta romahtaa 260 kruunuun (noin 27 kruunua). Esimerkiksi Värmlannissa hintatason kerrotaan jäävän tätäkin alhaisemmaksi.

Rajua hintaeroa Etelä- ja Keski-Ruotsin välillä selittää se, että Etelä-Ruotsin Södralla on omaa selluteollisuutta, joten etelän metsänomistajajärjestö voi vaikuttaa kuitupuun hintaan. Keski-Ruotsin Mellanskogilla ei ole kuiduttavaa teollisuutta.

Suomessa Metsäliitto vastaa toiminta-ajatukseltaan Södraa.

Myös Pohjois-Ruotsissa kuitupuusta maksetaan selvästi paremmin kuin maan keskiosissa. Sikäläinen keskihinta oli viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 280 kruunua.

Kuitupuun kysyntä on Ruotsissakin ollut vahvaa. Paikoitellen sellutehtaiden raaka-aineeksi on rahdattu tiukan paikan tullen jopa tukkipuuta. Tämä on puupulan uhatessa kannattavaa, koska sahalaitoksen pysäyttäminen on huomattavasti halvempaa kuin sellutehtaan.

Asiasta kertoi ensin sanomalehti ATL.

Kommentit (1)

  1. Suomen Metsäliitto on vieraantunut omistajiensa tavoitteista, yleensä meillä otetaan mallia Ruotsista, tulee tuo hintakilpailu meillekin ehkä kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Metsäliitto on hylännyt perustajiensa ajatukset ja pelaa samaa peliä kuin muutkin huijarifirmat.

Puukauppa Puukauppa