Pienkoneiden suosio vähäistä myös Ruotsissa

Isoja metsäkoneita myytiin naapurimaassa viime vuonna noin 600 kappaletta.

Pohjoismaiden johtava metsäaiheinen verkkojulkaisu Skogsforum.se on koostanut tiedot metsäkoneiden myynnistä Ruotsissa. Tilasto kattaa isot, kantavuudeltaan yli kahdeksan tonnin ajokoneet sekä 3­–6 tonnin ajo- ja hakkuukoneet. Mönkijäluokan puunajolaitteiden kauppaa ei ole tilastoitu.

Vertailu on kiintoisa, koska viime aikoina on eri tahoilta uutisoitu, että Ruotsissa puunkorjuussa oltaisiin siirtymässä entistä pienempiin koneisiin. Skogsforumin tilastot osoittavat, ettei väittämä ole edes oikeansuuntainen.

Ruotsissa pienkoneita myytiin viime vuonna yhteensä 63, niistä ajokoneita oli 45 ja hakkuukoneita 18. Myytyjen pienkoneiden yhteisarvoksi laskettiin 10 miljoonaa euroa. Merkittävän osan niistä ostivat metsätaloutta harrastavat metsänomistajat.

Isojen metsäkoneiden kauppa kävi vilkkaasti. Ajokoneita myytiin 330. Hakkuukoneiden myyntimääriä ei tilastoida, mutta Skogsforumin Torbrörn Johnsen arvioi niiden myynnin jäävän hieman ajokoneita pienemmäksi.

Kaikkiaan isoja koneita myytiin viime vuonna arvoilta 600, siis noin sata enemmän kuin Suomessa.

”Isojen metsäkoneiden keskimääräinen hinta on noin kolme ja puoli miljoonaa kruunua. Näin kaupan kokonaisarvo kohoaa kahteen miljardiin kruunuun”, Johnsen kertoo.

Kruunu on kymmenesosa euroa, joten Ruotsin metsäkonekaupan arvo on siis suuruusluokaltaan 200 miljoonaa euroa, eli 20 kertaa pienkoneiden myynnin arvo.

Kommentit (1)

  1. Meidänkään ei kannattaisi enää haaveilla pienten metsäkoneiden tosikäytöstä puunkorjuussa, ellei sitten vain halua maksaa näpertelystä.
    Ruotsalaiset ovat jo kokeilleet meidän puolesta sen, meidän ei tarvitse polttaa niissä rahojamme.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat