Kultasirkku on nyt äärimmäisen uhanalainen

Birdlifen tuoreen arvion mukaan 11 suomalaista lintulajia on maailmanlaajuisesti uhanalaisia.

Kultasirkkukantaa on verottanut etenkin talvipyynti Kiinassa. Sirkun metsästäminen on laitonta, mutta silti yhä yleistä. (Kuvaaja: Hiyashi Haka)
Kultasirkkukantaa on verottanut etenkin talvipyynti Kiinassa. Sirkun metsästäminen on laitonta, mutta silti yhä yleistä. (Kuvaaja: Hiyashi Haka)

Maailman reilusta 10 000 lintulajista 1 469 on nyt luokiteltu uhanalaiseksi, luontojärjestö BirdLifen tuoreesta uhanalaisarviosta käy ilmi. Näistä äärimmäisen uhanalaisia on peräti 222 lajia.

Osalla lajeista luokitus on vaihtunut. Uusimpaan arvioon arvioiduista 238 lajista neljänneksen uhanalaisuusluokitusta kiristettiin, mutta reilulla neljänneksellä heikennettiin alhaisempaan uhanalaisuusluokkaan.

Arvion mukaan jo 11 suomalaista lintulajia on maalimanlaajuisesti uhanalaisia. Suomessakin pesinyt kultasirkku nostettiin nyt korkeimpaan uhanalaisuusluokkaan eli äärimmäisen uhanalaiseksi. Sen maailmankanta on heikentynyt 80 prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana, ongelmana on etenkin talviaikainen pyynti Kiinassa.

Kultasirkku on ainoa Suomen pesimälinnustoon kuuluva äärimmäisen uhanalaiseksi kuuluva laji. Vaarantuneista lajeista Suomessa pesii tai havaitaan säännöllisesti kymmenen lajia: kiljuhanhi, alli, allihaahka, punasotka, pilkkasiipi, mustakurkku-uikku, kiljukotka, turturikyyhky, tunturipöllö ja pohjansirkku.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat