Lappi avuksi hiilivarastojen kasvattamisessa

Tutkimuksen mukaan hiilen lisäämisen hinta maaperään ja kasveihin Suomessa oli yllättävän edullista, halvinta se olisi Indonesiassa.

Maaperä ja kasvisto voisivat periaatteessa sitoa kaikki ilmakehään lasketut kasvihuonepäästöt.
Maaperä ja kasvisto voisivat periaatteessa sitoa kaikki ilmakehään lasketut kasvihuonepäästöt.

Biosfääriin eli maaperään ja kasveihin sitoutuneen hiilen lisäämistä tai sen vähenemisen hidastamista on esitetty kustannustehokkaaksi tavaksi hillitä ilmastonmuutosta. Hiilen lisääminen voisi olla lisäpalvelu, jota Suomi metsineen pystyisi tarjoamaan maailmalle ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, Helsingin yliopiston Vitri-tutkimusryhmästä arvioidaan.

Tutkimusryhmä on selvittänyt hiilen lisäyksen hintaa haastatteluilla kymmenellä eri alueella maailmassa. Halvinta lisäys oli Indonesiassa, mutta Suomessa ja etenkin Lapissa lisäys oli myös yllättävän halpaa.

Selvityksessä oletuksena oli, että kohdemaissa hallinto olisi hyvää. Kehitysmaissa hallinnolla on kuitenkin haasteita, mikä käytännössä tekisi hiilen lisäämisestä kalliimpaa. Jos hyvää hallintoa ei olisi tutkimuksessa oletettu, olisi Lappi todennäköisesti noussut halvimmaksi alueeksi hiilenlisäykselle.

Vitri-hankeessa on Helsingin yliopiston lisäksi mukana myös Turun yliopisto ja kansainvälinen metsäntutkimuslaitos Cifor.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat