Kuusen oksahake talteen jo sahalla

Kuusen sisäoksat sisältävät arvokkaita uuteaineita, selviää Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tehdystä opinnäytetyöstä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa valmistuneen tutkimuksen mukaan sahauksen sivutuotteena syntyvä oksahake on uusi mahdollisuus sahateollisuudelle. Kuusen sisäoksat sisältävät arvokkaita uuteaineita, joilla on kysyntää biotuotteiden raaka-aineena.

Nykyään oksat kulkeutuvat hakkeen mukana sellutehtaalle, missä ne vaikeuttavat massanvalmistusta. Oksainen ylisuuri jae on mahdollista seuloa hakkeesta talteen jo sahalla.

Katariina Suutala-Nousiainen selvitti biotalouden kehittämisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyössään sahan märkähakkeesta saatavan oksan määrää ja erottamismahdollisuuksia.

”Sahan hakkeesta löytyy merkittävä määrä oksia, jotka olisi mahdollista hyödyntää korkean lisäarvon tuotteiden raaka-aineena, kuten kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa. Hakkeen erottelusta hyötyisivät myös saha- ja selluteollisuus prosessien tehostumisen ja energia- ja kemikaalikulutuksen pienenemisen myötä. Sahoille myös maksetaan hakkeesta sen palakokojakauman perusteella”, Suutela-Nousiainen toteaa.

 

Juttua muokattu 30.6: Aiemmin jutussa kirjoitettiin, että uutteita voitaisiin hyödyntää ainoastaan biojalostamoilla. Uuteaineet ovat kuitenkin kysyttyjä monien muidenkin biotuotteiden raaka-aineiksi. 

Puukauppa Puukauppa