Kuusen siemenviljelmille povataan hyvää satoa – siemenpula helpottaa

Luonnonvarakeskuksen mukaan koivu ja mänty kukkivat hyvin koko maassa, kuusen runsas kukinta rajautuu Etelä-Suomeen.

Kukintojen ero Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä selittyy viime kesän säällä, joka ei pohjoisessa suosinut kukka-aiheiden syntymistä. (Kuvaaja: Erkki OksanenLuke)
Kukintojen ero Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä selittyy viime kesän säällä, joka ei pohjoisessa suosinut kukka-aiheiden syntymistä. (Kuvaaja: Erkki OksanenLuke)

Kuusen kukinta on tänä keväänä runsasta Etelä-Suomessa, Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa. Pohjoisemmaksi siirryttäessä tilanne muuttuu ja satotaso heikkenee, maan keskiosissa ja varsinkin pohjoisessa kukinta on vähäistä.

”Eniten kukintoja ja niistä kesän aikana kehittyviä käpyjä tulee esiintymään Vaasa–Suonenjoki–Joensuu-linjan eteläpuolella”, arvioi tutkija Tatu Hokkanen Lukesta.

Ero kukinnoissa selittyy viime kesäkuun säillä, jotka eivät pohjoisessa suosineet kuusen kukka-aiheiden syntyä.

Kuusen siemenviljelmille on odotettavissa hyvä sato, osaan jopa erinomainen. Etelä-Suomessa edellisestä hyvästä kuusen käpysadosta on kulunut viisi vuotta ja Pohjois-Suomessa seitsemän vuotta. Ensi syksyn käpykeräykset täydentävätkin merkittävästi kuusen vähiin käyneitä siemenvarastoja.

Tänä keväänä variseva kuusen siemensato on kuitenkin heikko koko maassa.

Männyn siemensato paranee vasta 2021

Mänty kukkii tänä keväänä hyvin koko maassa. Luken mukaan keväällä 2021 voidaan odottaa ainakin määrällisesti hyvää siemensatoa, joten luontaisen uudistamisen edellytykset paranevat. Männyn kehitys kukintavaiheesta siemenen varisemiseen vie kaksi vuotta.

Tänä keväänä variseva siemensato on sen sijaan Pohjois-Suomessa keskinkertainen ja muualla maassa vaatimaton. Myös ensi keväänä varisevan siemensadon ennakoidaan olevan heikohko.

Koivun odotetaan kukkivan tänä vuonna viime kevättä paremmin. Tänä keväänä hedenorkkoja esiintyy runsaasti myös Pohjois-Suomessa. Kokonaisuutena norkkomäärän ei kuitenkaan ennakoida yltävän huippuvuosien tasolle.

Sekä koivun että männyn hyvää kukintaa selittää viime kesän lämpimät säät.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat