Kuusiston saha laajentaa Laitilassa, tukin tarve kasvaa

Alueen mäntytukeista kilpailee myös Metsä Fibren rakenteilla oleva suursaha.

Veljekset Kuusisto rakentaa toisen sahalinjan Laitilan sahalleen. Laajennuksen ansiosta sahan kapasiteetti kohoaa nykyisestä noin 70 000 kuutiosta 150 000 kuutiometriin.

”Ensi vaiheessa koko kapasiteetin mukaiseen sahaukseen ei ylletä, koska kuivaamokapasiteettimme ei toistaiseksi riitä”, kertoo toimitusjohtaja Juha Kuusisto Veljekset Kuusisto Oy:stä.

Sahan tuotanto menee jatkossakin omille jalostuslaitoksille. Veljekset Kuusiston päätuote, painekyllästetty sahatavara, on viime aikoina tehnyt hyvin kauppansa, koska piharakentaminen on nosteessa.

Kuusiston tärkein vientialue on Etelä-Eurooppa. Viime vuosina Kiina on noussut toiseksi tärkeimmäksi vientikohteeksi.

Tukin tarve kasvaa

Kaikki uuden linjan laitteet ovat kotimaisia. Sahakoneen toimittaa Veisto, joka on myös Metsä Fibren Raumalle rakennettavan sahan tärkeä laitetoimittaja. Fibren Rauman saha sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kuusiston Laitilan sahasta.

Yhteistä kummallekin sahalle on myös keskittyminen männyn sahaukseen. Rauma ahmii mäntytukkia noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä. Laitilan saha käyttää tukkia uuden linjan päästyä täyteen vauhtiin reilut 300 000 kuutiometriä, siitä uuden linjan osuus on vajaat 200 000 kuutiometriä.

Laitilan tukit on hankittu noin sadan kilometrin säteeltä – siis pääosin Lounais-Suomesta ja Satakunnan eteläpuoliskolta. Kuusistolla ei ole omaa metsäosastoa vaan tukkeja sahalle ovat toimittaneet muun muassa paikalliset metsänhoitoyhdistykset ja vaihtopuuna metsäyhtiöt.

Juha Kuusisto uskoo, että naapuriin tulevasta suuresta kilpailijasta huolimatta Kuusiston Laitilan sahalle riittää mäntytukkia myös jatkossa.

”Ennakoin, että Raumalla tullaan sahaamaan kohtalaisen järeää tukkia. Me taas keskitymme sahamaan läpimitaltaan 8–23-senttisiä mäntytukkeja, joten emme kilpaile samoista tukeista.”’

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa