Lähipuu-tuotemerkin sahatavaralle ympäristöseloste

Selosteesta selviää piensahojen sahatavaran ympäristövaikutukset.

Suomen Sahayrittäjien Lähipuu-tuotemerkin sahatavaralle on laadittu ympäristöseloste. Selosteesta käy ilmi tavaramerkkiä käyttävien piensahojen sahatavaran ympäristövaikutukset.

Vaikutukset on laskettu erikseen ulkokuivatulle, siirrettävällä sahalla sahatulle ja kiinteällä sahalla sahatulle sekä koneellisesti kuivatulle sahatavaralle. Seloste kattaa koko tuotantoketjun metsästä sahatavaran toimitukseen.

Lähipuu-sahatavara käytetään tyypillisesti lähellä sahauspaikkaa. Sahauspaikalla siirrettävällä sahalla sahatun ja ulkona aurinkokuivatun sahatavarakuution hiilijalanjälki vastaa 53 kilon hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Se on noin seitsemän prosenttia sahatavaraan ilmakehästä sitoutuneen hiilidioksidin määrästä. Kiinteän sahan pitemmät kuljetusmatkat ja kuivatus nostavat hiilijalanjäljen suhteessa kaksinkertaiseksi.

Valmiin sahatavaran kuljetuksilla on iso vaikutus sahatavaran hiilijalanjälkeen.

”Jos sahatavaraa kuljetetaan myynti- ja rakennuspaikalle esimerkiksi 100 kilometriä, kuljetus yksin vastaa sahatavaraerän koko metsän hoidosta, puun korjuusta, ja sahauksesta syntynyttä hiilijalanjälkeä”, kertoo erikoistutkija Tarmo Räty Luonnonvarakeskuksesta.

Selosteen toteuttivat Luonnonvarakeskus ja Suomen metsäkeskus.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat