Lämmin syksy pitänyt punkit liikkeellä

Tutkijat pyytävät kansalaisten ilmoittavan puutiaishavainnoistaan Punkkilive-palveluun.

Syksyllä raportoitujen puutiaishavaintojen määrä on vähentynyt kesäkuukausien huipuista, mutta etenkin Etelä-Suomen rannikkoseutujen leudot kelit ja runsas kosteus ovat pitäneet punkkeja liikkeellä edelleen, Turun yliopisto tiedottaa.

”Puutiaisia esiintyy edelleen varsinkin eteläisimmissä osissa Suomea. Kylmien kelien myötä puutiaiset vähenevät selvästi, mutta mikäli talvi on leuto, voi puutiaisia satunnaisesti esiintyä jopa talvikuukausina”, genetiikan yliopistonlehtori Eero Vesterinen sanoo.

Puutiaisten esiintyvyyttä selvittävät tutkijat toivovat kansalaisilta punkkihavaintojen aktiivista ilmoittamista Punkkilive-verkkopalveluun myös ilmojen kylmentyessä.

”Kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla voimme seurata puutiaisten esiintyvyyttä kaikkialla Suomessa. Nyt olemme erityisen kiinnostuneita selvittämään, miten paljon puutiaisia esiintyy eri alueilla myöhään syksyllä, varhain keväällä ja jopa talvikuukausina”, biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi kertoo.

Puutiaiset ovat viime vuosina levinneet yhä laajemmille alueille ja yhä pohjoisemmas. Samalla puutiaisten levittämiä tauteja esiintyy yhä enemmän eri puolilla Suomea, ja tästä syystä uusien riskialueiden tunnistaminen on entistä tärkeämpää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut