Linnunpöntöissä bongattiin runsaasti pesintöjä, mutta pesinnät ovat myöhässä

Erityisen paljon lisääntyivät kirjosiepon pesinnät, BirdLife Suomesta kerrotaan.

tuulihaukka
Viime viikonlopun Pönttöbongaus-tapahtumassa havaittiin myös ladon seinustalla pesivä tuulihaukka. (Kuva: Ari Alhfors)

BirdLife Suomi järjesti viikonloppuna (11. ja 12.6.) Pönttöbongaus-tapahtuman, nyt jo kymmenettä kertaa. Alustavien tulosten mukaan pesintöjä löytyi runsaasti, lähes 60 prosentista linnunpöntöistä. Vain vuonna 2014 pesintöjä on havaittu bongauksessa enemmän.

Alustavat tulokset perustuvat yli 3 500 paikan ja 28 000 pöntön havaintoihin.

Erityisen paljon kasvoi pönttöbongauksen yleisimmän linnun – kirjosiepon – pesintöjen määrä. Kirjosieppo havaittiin lähes neljällä viidestä tarkkailupaikasta ja se pesi yli 21 prosentissa tarkkailluista pöntöistä. Seuraavaksi yleisimpien pönttöpesijöiden tali- ja sinitiaisen (12 ja 11 prosenttia pöntöistä) sekä pikkuvarpusen (5 prosenttia) pesintämäärä oli keskimääräisellä tasolla.

BirdLifen mukaan pönttölintujen pesinnät ovat tänä vuonna myöhässä. Esimerkiksi pesästä lähteneitä tiaspoikueita ja kirjosiepon poikaspesiä havaittiin vain hieman enemmän kuin viime vuonna, vaikka tapahtuma järjestettiin nyt viikkoa myöhemmin. Viileästä toukokuusta huolimatta epäonnistuneita pesintöjä ei ilmoitettu tavallista enempää.

Pönttöbongauksessa tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja ilmoitetaan havainnot BirdLife Suomelle. Tavoitteena on kerätä tietoa pönttölintujen pesinnästä ja kannanmuutoksista sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Pönttöbongaushavaintoja viime viikonlopulta voi ilmoittaa sunnuntaihin 19.6. saakka tapahtuman verkkosivuilla www.ponttobongaus.fi tai postikortilla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut