Luke: Hiiliraportointi ei vähättele päästöjä

Professori Raija Laihon mukaan dosentti Simolan tutkimustulokset ovat olleet inventaarion tekijöiden tiedossa.

Luonnonvarakeskus (Luke) osallistuu dosentti Heikki Simolan tutkimuksesta alkaneeseen keskusteluun. Simolan mukaan Suomen metsämaan hiilipäästöt ovat selvästi virallista raportointia suuremmat, koska siinä ei oteta huomioon turvemaiden metsäojituksen sekä kangasmaiden maanmuokkauksen vaikutuksia.

Simola jopa epäilee kasvihuonekaasuinventaarion tekijöitä päästöjen tahallisesta vähättelystä.

Luken suometsätieteen professorin Raija Laihon mukaan Simolan uusin tutkimus perustuu tämän aikaisempiin tuloksiin, jotka ovat olleet inventaarion tekijöiden tiedossa. Niissä on kuitenkin huomattavan paljon selittämätöntä vaihtelua.

”Simolan aineistot painottuvat voimakkaasti metsätalouteen kelpaamattomiin heikkotuottoisiin kohteisiin, ja niissä korostuvat lisäksi kasvupaikkatyypit, jotka eivät ole kovin yleisiä edes heikkotuottoisissa alueissa”, Laihon blogikirjoituksessa todetaan.

Laihon mukaan Simola ei myöskään ota huomioon sitä, että kasvihuonekaasuinventaariossa raportoidaan nykyisiä vuotuisia päästöjä, ei pitkän aikavälin muutoksia maan hiilitaseessa.

Myös Simolan väite, että metsätalouteen sopimattomiksi osoittautuneet heikkotuottoiset ojitusalueet eivät olisi lainkaan mukana inventaariossa, on Laihon mukaan väärä.

Laihon mukaan inventaariomenetelmää ollaan uudistamassa, kunhan maan alla juuristojen kautta kulkevista hiilivirroista kertyy lisää tuloksia.

Johtava tutkija Aleksi Lehtonen puolestaan torjuu Simolan väitteen, ettei kangasmaiden hiilinielusta ole vähennetty maanmuokkauksen aiheuttamaa päästöä.

”Tämä ei pidä paikkaansa. Maanmuokkauksen ja avohakkuun vaikutus maaperän hiilivarastoon on huomioitu kasvihuonekaasuinventaariossa siitä lähtien, kun laskentajärjestelmä kehitettiin”, Lehtonen kirjoittaa tiedotteessa.

Lisätty Aleksi Lehtosen osuus 12.40

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito