Luonnonsuojeluliitto haluaa vähentää avohakkuita

Uusilla suojelutavoitteilla liitto pyrkii turvaamaan monimuotoisuutta ja hidastamaan ilmastonmuutosta.

Suomen Luonnonsuojeluliitto on päivittänyt metsien suojelutavoitteensa. Uusilla tavoitteilla pyritään turvaamaan metsänluonnon monimuotoisuus sekä nopeuttamaan ilmastonmuutoksen vastaista kamppailua muun muassa metsiä suojelemalla ja metsätalouden käytäntöjä uudistamalla.

Yksi tavoite onkin avohakkuiden merkittävä ja nopea vähentäminen.

”Avohakkuut ovat usein sekä luonnon monimuotoisuuden, ilmaston että retkeilynkin kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto. Parempia ratkaisuja talousmetsien hoitoon on olemassa”, liiton puheenjohtaja Harri Hölttä arvioi.

Hänen mukaansa lait ja metsätuet tulisi uudistaa niin, että ne kannustavat eroon avohakkuista.

Metsälain ohella pitäisi uudistaa myös laki metsätuhojen torjunnasta. Siinä pitäisi ottaa huomioon talousmetsien heikko lahopuutilanne, lahopuuta tulisi olla vähintään 20 kuutiota hehtaarilla. Lisäksi Suomen metsäkeskuksen viranomaistehtävät pitäisi siirtää valtion ympäristöviranomaisille ja varata tehtäviin kunnon resurssit. Valtion metsissä tulisi tehdä vain jatkuvan kasvatuksen hakkuita.

Liitto tavoittelee myös suojelun lisäämistä: metsiensuojeluasteen tulisi olla 17 prosenttia kaikilla kasvillisuusvyöhykkeillä ekologisesti edustavan ja hyvin kytkeytyneen suojelualueverkoston avulla.

 

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat