Luonnonvarakeskukselle uusi kasvihuone Savonlinnaan, mahdollistaa käytännön mittakaavan pilotit

Uusi kasvihuone tarjoaa kasvatustilat sekä kasvulliselle lisäykselle että metsäpuiden perinnöllisen muuntelun tutkimukseen.

Uuden kasvihuoneen rakentamisen kustannukset olivat 3,7 miljoonaa euroa. (Kuva: Mikko Tikkinen/Luke)

Luonnonvarakeskus (Luke) vahvistaa metsäntutkimustaan. Savonlinnan toimitilojen yhteyteen on valmistunut uusi kasvihuone (Kasvu2), jonka avajaisia vietettiin tänään. Yksikössä keskitytään metsänjalostukseen, erityisenä painopisteenä metsäpuiden kasvullisen tutkimuksen lisäys

Uusi kasvihuone sijaitsee kolme vuotta sitten valmistuneen metsäpuiden kasvullisen lisäyksen teknologia-alustan, Kasvu1:n yhteydessä.

”Uusi kasvihuone tarjoaa hyvin säädeltävissä olevat kasvatustilat sekä kasvulliselle lisäykselle että metsäpuiden perinnöllisen muuntelun, sen hyödyntämisen sekä suojelun tutkimukselle. Aineistopalvelutiloissa puolestaan käsitellään monipuolisesti niin metsänjalostukseen kuin muuhun tutkimustoimintaan liittyviä näytteitä”, kertoo ryhmäpäällikkö Tuija Aronen Lukesta.

Uusien kasvihuoneiden ansiosta kasvullisesti lisättyjen taimien tuotantoa voidaan nyt kokeilla käytännön mittakaavassa – vuositasolla niissä voidaan tuottaa useita miljoonia pikkutaimia.

”Tutkimustiedon tuottaminen on meille ykkösprioriteetti, mutta olemme avoimia yritysyhteistyölle myös tilojen käytön osalta”, Aronen toteaa.

Kasvu2 on osa Savonlinnan teknologiapuisto Nohevan infrastruktuuria. Se vahvistaa Nohevan muodostamaa tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten innovaatioekosysteemiä. Luke toimii Nohevassa yhteistyössä muiden toimijoiden, erityisesti Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamkin kanssa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut