Luontopaneeli varoittaa monimuotoisuuden vähenemisestä

Maailman luonnon monimuotoisuudesta on häviämässä vuoteen 2050 mennessä 40 prosenttia.

Luonnon ihmiselle tuottamat hyödyt ovat uhattuina luonnon monimuotoisuuden jatkuvan vähenemisen johdosta, varoittaa tieteen ja poliittisen päätöksenteon vuorovaikutusta edistävä Luontopaneeli.

Paneelin mukaan yksikään valtio maailmassa ei ole onnistunut pysäyttämään kiihtyvää luonnon monimuotoisuuden katoa.

”Kolmasosa Euroopan linnuista on kadonnut todennäköisesti hyönteisten häviämisen myötä. Luonnon monimuotoisuus on ihmisen hyvinvoinnin perusta, eikä meillä ole varaa olla piittaamattomia lajien ja elinympäristöjen kadon suhteen”, toteaa Helsingin yliopiston rehtorina aloittava Luontopaneelin puheenjohtaja Jari Niemelä.

Ihmiselle elintärkeitä luonnon tuottamia palveluita ovat muun muassa kasvien pölytys, makea vesi, puuraaka-ainetuotanto, maaperän muodostuminen ja tulvien säätely. Näiden palveluiden varmistaminen edellyttää luonnon monimuotoisuuden turvaamista.

Ennusteiden mukaan maailman luonnon monimuotoisuudesta ollaan vaarassa menettää vuoteen 2050 mennessä 40 prosenttia. Elinympäristöjen heikkeneminen ja ilmastonmuutos lisäävät epävakautta ja konflikteja, mikä voi johtaa satojen miljoonien ihmisten pakolaisuuteen.

”Pölyttäjäkadon vuoksi Kiinassa pölytetään jo nyt omenankukkia käsin ”, huomauttaa ekologian professori Janne Kotiaho.

Suomen kansallinen Luontopaneeli edistää tieteen ja poliittisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusta monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja koskevissa asioissa. Suomen ympäristökeskus toimii Luontopaneelin sihteerinä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Artikkelit

Keskustelut

Kuvat