Mäntysahatavaralle toivotaan Kiina-ilmiötä

Mäntytukin ympärillä tapahtuu, mutta ei tiedetä, että mitä.

Kuusitukin hinta on parissa vuodessa ottanut kaulaa mäntytukkiin Kiinan-kysynnän vetämänä, kun taas mäntytukki on kärsinyt Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän levottomuuksista.

Mäntytukin ympärillä on kuitenkin myönteistä virettä, sillä tämän vuoden puukaupoissa mäntytukin osuus on kasvanut yhdeksän prosenttia, Pellervon taloustutkimus (PTT) kertoo.

Kasvu on osittain tapahtunut Äänekosken kuitupuuhankinnan sivuvaikutuksena, osittain markkinavetoisesti.

Vientiä edistävä Finpro ja Sahateollisuus ry kampanjoivat, jotta Kiina-ilmiö tarttuisi myös mäntysahatavaraan. Jos läpilyönti onnistuu, niin Kiinasta avautuu hyvälaatuiselle mäntytavaralle merkittävä markkina. Paljon pitää kuitenkin tapahtua ennen kuin mäntysahojen kannattavuus nousee kelvolliselle tasolle.

Kantohintojen nousu hidastuu

Tänä vuonna kantohinnat ovat nousseet kaksi-kolme prosenttia. PTT ennakoi nousun jatkuvan ensi vuonnakin, mutta hiljaisempana.

Hakkuumäärät ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti vuodesta 2014 saakka ja viime vuonna hakkuumäärä ylitti ensimmäistä kertaa 60 miljoonaa kuutiometriä. Kasvu jatkuu tänä ja ensi vuonna, mutta kasvun painopiste siirtyy tukkileimikoista harvennusleimikoihin.

Kantorahasumma on inflaatiokorjattunakin kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2014 ja ensi vuosikin on kasvuvuosi. Vuoden 2007 huipusta ollaan silti vielä kaukana.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat