Metka2020-hanke uudistaa kemeraa

Taimikonhoidon tuen perusteena voisi jatkossa toimia Metsäkeskukselle tehty uudistamisilmoitus.

Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltosen mukaan metsätalouden kannustejärjestelmän uudistamisessa otetaan huomioon hallitusohjelman mukaisesti hiilensidonnan kasvattaminen ja luonnon monimuotoisuuden parantaminen.  (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltosen mukaan metsätalouden kannustejärjestelmän uudistamisessa otetaan huomioon hallitusohjelman mukaisesti hiilensidonnan kasvattaminen ja luonnon monimuotoisuuden parantaminen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan parhaillaan metsätalouden uutta kannustejärjestelmää. Nykyinen kemerajärjestelmä on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Uutta kannustejärjestelmää kehitetään työnimellä Metka2020. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on asettanut työtä tekemään 14 jäsenisen työryhmän, jonka toimeksianto päättyy vuoden 2020 lopussa.

”Tavoitteena on järjestelmä, joka kannustaa yksityismetsänomistajia aktiiviseen ja oikea-aikaiseen metsän- ja luonnonhoitoon sekä infrastruktuurin ylläpitämiseen. Haluamme luonnollisesti luoda selkeän ja hallinnollisesti kevyen järjestelmän”, kuvaili Vilppulassa Tapion järjestämällä suometsäretkeilyllä puhunut metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Hallitusohjelman mukaisesti kannustejärjestelmän uudistamisessa otetaan huomioon hiilensidonnan kasvattaminen ja luonnon monimuotoisuuden parantaminen.

Taimikonhoidon tuki sidotaan uudistamisilmoitukseen?

Yksi konkreettinen esimerkki uuteen kannustejärjestelmään kaavailluista muutoksista liittyy taimikonhoitotöihin. Esillä on Hilska-Aaltosen mukaan ollut ajatus, että taimikonhoitoon saatava tuki olisi jatkossa sidottu Suomen metsäkeskukselle tehtävään uudistamisilmoitukseen.

”Tuen taimikonhoitotyölle voisi saada, jos uudistamisesta ja uudistamistavasta olisi toimitettu tieto Metsäkeskukselle. Näin taimikonhoitotarve voitaisiin melko tarkasti arvioida uudistamisesta kuluneen ajan ja kasvupaikkatietojen perusteella. Tällöin tiheysvaatimuksesta voitaisiin luopua ja järjestelmä kannustaisi oikea-aikaisuuteen.”

Suometsissä huomio osaamiseen

Metsätiehankkeiden tarpeellisuuden arvioinnin työkaluina on tavoitteena hyödyntää maakuntakohtaisia metsätieverkon yleissuunnitelmia.

Suometsähankkeiden osalta erityistä huomiota kiinnitetään toimijoiden osaamiseen ja vesiensuojeluratkaisuihin.

”Pohdinnassa on, että edellytetäänkö jatkossa suometsänhoitohankkeiden suunnittelijoilta ja toteuttajilta näyttökoetta osaamisesta.”

Rahoitusehtojen täyttymisen tarkastamiseen haetaan uusia kustannustehokkaampia työkaluja muun muassa kaukokartoitusaineistojen sekä toimijoiden omavalvontatietojen hyödyntämisellä.

Esitys hallitukselle aikaisintaan vuonna 2021

Uuden kannustejärjestelmän evaluointi on määrä suorittaa vuoden 2020 aikana.

”Hallituksen esitys järjestelmästä voidaan saada siinä vaiheessa, kun uusista valtiontukisuuntaviivoista saadaan tarkempaa tietoa. Eli ehkä vuosina 2021–2022”, Hilska-Aaltonen arvioi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat