Metsä Groupilta sata miljoonaa Mäntän uudistamiseen

Perinteikkään pehmopaperitehtaan elinkaari pitenee.

Mäntän pehmopaperitehtaan modernisointi alkaa PK 10:ltä. Kahdesti aiemmin modernisoitu kone on peräisin 1960-luvun lopulta. Kuva: Mikko Häyrynen
Mäntän pehmopaperitehtaan modernisointi alkaa PK 10:ltä. Kahdesti aiemmin modernisoitu kone on peräisin 1960-luvun lopulta. Kuva: Mikko Häyrynen

Metsä Group suunnittelee sadan miljoonan euron investointiohjelmaa Mäntän pehmopaperitehtaan modernisoimiseksi ja elinkaaren pidentämiseksi.

Investoinnit toteutetaan viiden vuoden aikana ja ne aloitetaan ensikuitupohjaisia käsipyyhkeitä valmistavalta paperikone 10:ltä. Investoinnin valmistelut ovat alkamassa ja PK 10 -linjan on tarkoitus olla toiminnassa ensi vuoden aikana.

Yhtiö ei valota elinkaarivaikutusta tarkemmin, mutta pehmopaperiyhtiö Metsä Tissuen toimitusjohtaja Esa Kaikkonen toteaa normaalien tehdasinvestointien takaisinmaksuajan olevan yli kymmenen vuotta.

Mäntän tehtaalla on toiminnassa neljä paperikonetta, jotka ovat kaikki Serlachius-yhtiön ja Metsäliiton Teollisuuden fuusiota edeltävältä ajalta.

Kapasiteetti ennallaan, mutta kasvupotentiaalia markkinoilla

Investointikokonaisuus ei kasvata tehtaan kapasiteettia eikä sillä ole henkilöstövaikutuksia, mutta Suomen ja Baltian pehmopaperimarkkinoilla on kasvupotentiaalia Ruotsin kulutustasoon verrattuna.

Yhtiön mukaan suunniteltu investointiohjelma on looginen jatko käynnissä olevalle Ruotsin Mariestadin tehtaan 370 miljoonan euron uudistusinvestoinnille ja suunnitellulle pehmopaperitehdasinvestoinnille Isossa-Britanniassa.

Investointiohjelma on osa yhtiön tavoitetta olla fossiiliton vuoteen 2030 mennessä. Investoinnin kokoa voi verrata siihen, että Metsä Groupin tulos viime vuodelta oli hiukan alle 400 miljoonaa euroa, ja että Äänekoskelle tehtävä kertopuutehdas maksaa 300 miljoonaa.

Suhdanneherkässä ja globaalissa metsäteollisuudessa pehmopaperit ovat poikkeus, sillä niiden kysyntä on varsin vakaata yli suhdanteiden ja tuotanto paikallista. Kevyttä ja tilaa vievää tuotetta ei kannata kuljettaa kauas.

Kommentit (1)

  1. Paukkuja ja uskoa riittää. Hyvä Metsäliitto.

Puukauppa Puukauppa