Metsä Groupin hakkuilla siirrytään bioöljyihin ja harmaaorvakkaan

Muutosten seurauksena käyttämättä jää 500 000 litraa fossiilista teräketjuöljyä vuodessa.

Metsä Groupin tavoite on myös vähentää puunhankinnan fossiilisia päästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. (Kuva: Metsä Group)
Metsä Groupin tavoite on myös vähentää puunhankinnan fossiilisia päästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. (Kuva: Metsä Group)

Metsä Group vähentää fossiilisten kemikaalien käyttöä puunkorjuussaan. Yhtiön sopimusyrittäjät käyttävät toukokuusta lähtien kantokäsittelyssä pääasiassa harmaaorvakkaa urean sijasta ja lisäksi hakkuukoneiden ketjuterät voidellaan biohajoavilla öljyillä.

Urean käytön tekee ongelmalliseksi se, että sen valmistuksessa käytetään maakaasua. Lisäksi urea tuottaa hajotessaan hiilidioksidipäästöjä. Urean käytöstä ei kuitenkaan luovuta kokonaan, mutta sitä käytetään vain loppusyksyn pakkasöiden aikaan jäätymisvaurioiden välttämiseksi.

Muulloin käytetään harmaaorvakkaa, joka on sekä biologista että orgaanista ja tunnetaan Rotstop-tuotenimellä. Sen käyttö parantaa myös sahauskannoissa elävän lajiston elinoloja. Metsä Group on varmistanut valmistajalta, että tuotetta on riittävästi saatavilla yhtiön yrittäjille.

Muutokset liittyvät yhtiön ympäristötavoitteisiin. Tarkoitus on vähentää puunhankinnan päästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

”Puunkorjuumääräämme perustuva arviomme on, että urean käytön lopettaminen vähentää puunkorjuumme hiilidioksidipäästöjä noin tuhannen dieselhenkilöauton vuosipäästöjen verran”, sanoo Metsä Groupin tuotantojohtaja Hannu Alarautalahti tiedotteessa.

Voiteluöljyjen vaihto puolestaan tarkoittaa, että metsissä jää käyttämättä yli 500 000 litraa fossiilista teräketjuöljyä vuodessa, yhtiöstä kerrotaan.

Kommentit (1)

  1. Aivan loistavaa ja kallistaa vaakakuppia MG:n eduksi puukauppatarjouksia vertaillessani.

Puukauppa Puukauppa