Metsähallitus kulottaa metsää Leppävirralla – ”Tuli on mitä luonnollisin metsän uudistaja”

Monet lajit tarvitsevat palanutta puuta elääkseen.

Metsähallitus kulottaa tänään perjantaina metsää Pohjois-Savossa Sorsaveden suojelualueella.

Kulotus on osa hanketta, jossa rakennetaan uusia elinympäristöjä metsäpaloista riippuvaisille lajeille. Lahopuuta ja palanutta puuta tarvitsevat esimerkiksi harvinaistunut kovakuoriainen kulokauniainen ja erittäin uhanalainen kovakuoriainen kaskikeiju.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan tuli on mitä luonnollisin metsän uudistaja ja ennallistaja. Se helpottaa uusien puusukupolvien syntymistä ja vähentää heinittymistä taimivaiheessa.

”Osaa ihmisiä voi hämmentää, että kulotamme metsäpalovaroituksen aikaan. Mutta kulotus perustuu aina tarkkaan kohdekohtaiseen suunnitteluun, kohteen valmisteluun ja toteutetaan riittävän palokaluston ja osaavan henkilöstön voimin. Kulotus pidetään vähittäisellä sytytyksellä ja palokujien kastelulla koko ajan kontrollissa”, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Maaret Väänänen.

Polttamiseen ja jälkivartiointiin osallistuu myös paikallinen metsästysseura. Jälkivartiointi lopetetaan vasta ensimmäisen kunnon sateen jälkeen.

Metsähallitus tekee kulotuksia säännöllisesti eri puolilla Suomea. Sillä on reilut 50 aluetta kattava verkosto, jonka avulla taataan palaneiden elinympäristöjen tarjonta niitä tarvitseville lajeille.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut