Metsähallitus toivoo naaleille ruokarauhaa

Naalikantaa yritetään pohjoisen tunturialueilla elvyttää ruokinta-automaattien avulla. Alueilla liikkuvien toivotaan jättävän automaatit rauhaan.

Metsähallitus on vienyt naaleille ruokinta-automaatteja Pohjois-Lapin syrjäisille tunturialueille. Tavoitteena on auttaa äärimmäisen uhanalaista lajia selviytymään ja leviämään pohjoisessa.

Ruokinta-automaateilla on riistakameroita, joiden avulla seurataan, käykö automaateilla naaleja.

Tieto automaattien sijainnista on Metsähallituksen mukaan levinnyt muun muassa internetin keskustelupalstoilla, ja automaateilla on käyty. Riistakameroiden asentoja on muutettu ja ruokinta-automaattien kansia auottu.

Metsähallitus toivoo, että automaatteihin ei kajota. Ihmisen läsnäolo häiritsee arkaa naalia, ja naaleille tarkoitettu ruoka pilaantuu, jos automaattien kannet eivät ole kunnolla kiinni.

Naalinruokinta on osa Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteistä Naali Interreg -hanketta. Ruokinnan lisäksi maat tekevät yhteistyössä muun muassa naaliviestintää, kouluttavat vapaaehtoisia naali-inventoijia ja yhtenäistävät naalin suojelemiseksi tehtävää työtä eri maissa.

Naali oli sata vuotta sitten yleinen Enontekiön ja Utsjoen tunturialueilla sekä osassa Inaria. Tämän jälkeen kanta pieneni nopeasti. Kannan romahdukseen liittyviä syitä ei varmuudella tiedetä. Nykyään naalia uhkaavat erityisesti ilmastonmuutos ja kettu, joka kilpailee naalin kanssa samasta ravinnosta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat