Metsäkeskus: Hirvivahinkojen korvaukset nousevat

Vuoden lopulla valmistuu hirvivahinkolaskuri, jonka avulla metsänomistajat voivat itse arvioida korvaussummaa ja korvauskelpoisuutta.

Viime keväänä tehty hirvivahinkojen arvioinnin ja korvausten laskennan uudistus nostaa metsänomistajille maksettuja korvauksia noin neljänneksellä, Suomen metsäkeskus arvioi. Nousu selittyy arviointitavan ja korvausten laskennan muutoksilla. Viime vuonna korvauksia maksettiin noin 500 000 euroa.

Vahinkokorvausten laskennassa käytetään uusia taimikonarvotaulukoita ja puutavaralajien hintoja, jolloin vahingon arvo saadaan huomioitua nykyisen hintatason mukaan. Koska vahinkoja mitataan vain kasvatettavaksi tarkoitetusta puustosta, korvataan vain todellinen vahinko.

Uudistuksen tavoitteena oli yksinkertaistaa ja selventää vahinkoarviointia ja korvausperusteita. Vaurioluokkien määrää on vähennetty arvioinnissa neljästä kahteen, ja hirvien tuhoamat taimet luokitellaan lievästi tai pahoin vaurioituneiksi.

”Arviointityö maastossa käy sujuvasti. Metsänomistaja ja riistanhoitoyhdistyksen edustaja voivat nähdä vahinkojen määrän tarkastajan maastotietokoneelta heti arvioinnin päätteeksi. Myös korvaussummasta ja arviosta esitetyt kommentit voidaan kirjata ylös heti maastossa”, metsäneuvoja Heikki Kuoppala Metsäkeskuksesta kertoo.

Metsänomistajat voivat kohta itsekin arvioida hirvivahinkokorvaussummaa ja korvauskelpoisuutta uuden mobiilisovelluksen avulla. Tapio Oy:n ja Metsäkeskuksen kehittämä maksuton vahinkolaskurisovellus valmistuu loppuvuodesta. Myös Metsäkeskuksen verkkosivuille on tulossa vuoden lopulla maksuton hirvivahinkolaskuri, jolla voi arvioida korvausmäärää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito