Metsäkeskus: Tuulituhot syytä tarkistaa ennen kevättä

Hyönteistuhohakkuista on tehty tänä vuonna metsänkäyttöilmoituksia enemmän kuin viime vuonna.

Vaikka loppukesän ja syksyn rajuilmat eivät ole aiheuttaneet merkittäviä metsätuhoja, yksittäisiä puita on kaatunut kuitenkin runsaasti, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan. Metsäkeskus kehottaa metsänomistajia tarkastamaan tuulituhot ennen kevättä, sillä syksyllä kaatuneet rungot kelpaavat kirjanpainajan lisääntymispaikoiksi vielä ensi keväänä.

”Yksittäisistä kuolleista tai kaatuneista kuusista ei kuitenkaan kannata olla huolissaan”, sanoo metsänhoidon asiantuntija Juho Kokkonen Suomen metsäkeskuksesta tiedotteessa.

Kirjanpainajan jo kuivattamat kuuset ja yksittäiset tuulenkaadot voi jättää metsään lahopuuksi. Sen sijaan useat tuoreet ja järeät tuulen kaatamat kuuset voivat lisätä kirjanpainajan leviämisriskiä ensi kesän aikana.

Metsänomistajan kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen metsäammattilaisiin, jos hän ei itse pääse tarkistamaan tuhotilannetta metsässä. Metsäammattilaiset auttavat myös mahdollisten jatkotoimien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tänä vuonna hyönteistuhohakkuista on tehty metsänkäyttöilmoituksia noin 3 700 hehtaarilta marraskuun puoliväliin mennessä. Se on noin 600 hehtaaria enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus