Metsäpalovaroituksiin muutoksia – kolmiportainen asteikko käyttöön

Jatkossa varoituksista ilmoitetaan jo aikaisin aamulla.

Ilmatieteen laitos on uudistanut metsäpalovaroituskäytäntöjään. Nyt metsäpalovaroituksia annetaan kolmiportaisella asteikolla – keltainen (mahdollisesti vaarallinen), oranssi (vaarallinen) ja punainen (hyvin vaarallinen) – kuten suurin osa muistakin varoituksista. Ruohikkopalovaarasta varoitetaan edelleen vain keltaisella.

”Suurten ja nopeasti etenevien metsäpalojen todennäköisyys kasvaa oranssissa ja punaisessa luokassa”, kertoo ylimeteorologi Sari Hartonen Ilmatieteen laitokselta.

Lisäksi varoituksista ilmoittamisen aikataulu on muuttunut. Jatkossa varoitukset annetaan aamukuudelta, kun aiemmin ne on ilmoitettu puolilta päivin. Uutta aikaa pidetään parempana muun muassa varoituksia työssään käyttävien kannalta, Ilmatieteen laitokselta arvioidaan. Tarvittaessa varoituksia voidaan antaa toki muulloinkin.

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen ollessa voimassa on avotulen teko kielletty. Ilmatieteen laitokselta muistutetaan, että avotulen tekoa rajoittavat muutkin asiat kuin varoitukset. Sitä ei saa esimerkiksi tehdä ilman maanomistajan lupaa, myös pelastusviranomaiset voivat kieltää avotulen teon.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat