Metsäteollisuuden osuus viennistä kasvoi

Eniten kasvoi sellun vienti. Sitä vietiin viime vuonna kaikkiaan 2,5 miljardilla eurolla. Tavaraviennin ykköstuote on kuitenkin edelleen paperi.

Metsäteollisuuden osuus Suomen tavaraviennistä nousi viime vuonna reiluun 20 prosenttiin. Metsäteollisuuden viennin arvo oli reilut 13 miljoonaa euroa, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin vuonna 2017, kertoo Metsäteollisuus ry.

Taustalla on massa- ja paperiteollisuuden viennin arvon kasvu. Eniten kasvoi sellun vienti. Sitä vietiin viime vuonna kaikkiaan 2,5 miljardilla eurolla.

”Sellu on vahvistanut rooliaan metsäteollisuuden vientituotteena 2000-luvulla. Vielä vuonna 2000 sellun viennin osuus oli sen tuotannosta 22 prosenttia, mutta nyt jo lähemmäs puolet, 46 prosenttia”, sanoo Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.

Paperi pitää kuitenkin edelleen paikkansa Suomen tavaraviennin ykköstuotteena. Kaikkiaan paperia vietiin viime vuonna reilulla neljällä miljardilla eurolla.

Puutuoteteollisuuden viennin arvo laski prosentin edellisvuodesta. Tämä johtuu pääasiassa rakennuspuusepän tuotteiden, lehtipuuvanerin ja puutalojen viennin laskusta.

Sahatavaran tuotanto kasvoi viime vuonna, mutta sen vienti väheni reilut seitsemän prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa käytettiin suhteessa enemmän sahatavaraa kuin vuotta aiemmin.

Kasvua kaikissa maanosissa

Metsäteollisuustuotteiden vienti lisääntyi kaikkiin maanosiin. Prosentuaalisesti eniten vienti kasvoi Oseaniaan, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Arvollisesti merkittävin kasvu tapahtui Euroopassa ja Aasiassa. Näiden arvon kasvu kattaa lähes 70 prosenttia metsäteollisuuden viime vuoden arvon kasvusta.

Metsäteollisuuden viennin arvosta reilut 60 prosenttia tulee Euroopasta ja reilut 20 prosenttia Aasiasta. Suurimmat vientimaat ovat suuruusjärjestyksessä Saksa, Kiina, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Belgia, Ruotsi, Japani, Espanja ja Puola.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa