Miljoona kuutiota nurin Koillismaalla

Juhannusviikon tiistaina iskenyt ukkosmyrsky aiheutti metsätuhoja Koillismaalla.

Paulaksi nimetty ukkosmyrsky aiheutti Suomen metsäkeskuksen arvion mukaan ainakin miljoonan kuution vahingot Taivalkoskella, Pudasjärvellä, Kuusamossa, Puolangalla ja Suomussalmella.

”Tämä on alustava arvio. Tiet on aika tukossa ja saatetaan tarvita lentoarviota, jotta saadaan lopullinen lukema”, sanoo rahoituksen ja tarkastuksen asiantuntija Risto Koistinen metsäkeskuksesta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskissa tuulen nopeudet ylittivät 20 metriä sekunnissa lähes koko Pohjois-Pohjanmaalla. Kovimmissa tuulissa nopeudet ylittivät 30 tai jopa 40 metriä sekunnissa. Ukkosmyrskyyn liittyvät syöksyvirtaukset kaatoivat puustoa pahimmillaan 10-30 hehtaarin yhtenäisinä alueina.

Koistinen muistuttaa, että alueella kulkeminen on vaarallista, kun puita on paljon kaatumaisillaan ja konkelossa. Myös pystyyn nousseet juurakot voivat olla vaarallisia metsässä liikkujalle.

”Puunkorjuun helpottamiseksi alueella valmistelemme parhaillaan poikkeuspäätöstä, jonka mukaan korjuuseen voisi ryhtyä nopeammin kuin 10 päivän kuluttua metsänkäyttöilmoituksen teosta”, sanoo Koistinen.

Nopea korjuu saattaa pelastaa tukkipuita, jotka pilaantuvat keskikesällä nopeasti.

Metsätuholaki edellyttää, että vahingoittuneet havupuut tulee poistaa metsistä mahdollisimman pian.

”Vahingoittuneella puulla tarkoitetaan puuta, josta tuhohyönteiset voivat levitä. On epätodennäköistä, että tuulenkaadoista leviää tuhohyönteisiä enää tänä kesänä”, sanoo valmispäällikkö Yrjö Niskanen metsäkeskuksesta.

Maanomistaja voi jättää yksittäiset kaatuneet puut metsään, sillä niistä syntyy vähitellen monimuotoisuuden kannalta tärkeää lahopuuta.

Uutista täydennetty 24.6.2021 klo 14.19

Kommentit

Ei vielä kommentteja.