Montinutra on nyt Boreal Bioproducts

Tavoitteena sahanpurujalostamo Vilppulan sahan yhteyteen kahden vuoden kuluttua.

Metsäteollisuuden uusien tuotteiden valmistajiin luettava Montinutra Oy käyttää jatkossa tuotemerkkiä Boreal Bioproducts.

Yrityksen nimi on vielä Montinutra, mutta toimitusjohtaja Jaakko Pajusen mukaan Boreal Bioproducts kuvaa toimintaa paremmin.

”Meillä on erilaisia metsäperäisiä tuotteita, ja pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen liittyvä nimi kuvaa niitä asiakkaillemme paremmin.”

Yritys on kehittänyt teknologian, jossa sahanpurua keitetään kovassa paineessa ja lämmössä, jolloin puun hemiselluloosat liukenevat keitinveteen, josta ne otetaan talteen. Prosessissa saadaan talteen kuusikumiksi nimetty hemiselluloosa lähes kokonaan sekä pienempiä määriä ligniiniä ja lignoselluloosaa.

Pajusen mukaan kuusen hemiselluloosan markkinoita ei ole, vaan ne pitää kehittää. Mahdollisia kuluttajatuotteita ovat esimerkiksi shampoot, aurinkovoiteet, kosmetiikka, sekä lisäksi teolliset sovellukset kuten liimojen raaka-aineet.

Demolaitos vuonna 2026?

Yrityksellä on pilottilaitos Turussa ja tähtäin on rakentaa Metsä Groupin Vilppulan sahan yhteyteen demolaitos vuonna 2026. Demolaitos on luonteeltaan alkuvaiheen pilotin ja täyden kaupallisen laitoksen välissä.

Demolaitos voisi käyttää 5-20 prosenttia Vilppulan sahanpurusta. Käyttö ei nostaisi sahanpurun hintaa, vaan laitos hankkisi sitä nykyisellä energiakäytöstä juontuvalla hinnalla.

Laitos maksaisi 20-25 miljoonaa. Pajusen mukaan investointirahat löytyvät, jos löytyy asiakkaita, jotka sitoutuvat ostamaan merkittävän osan tuotannosta jo ennen laitoksen olemassaoloa.

”Nyt pitää myydä tavaraa, jota ei vielä varsinaisesti ole olemassa.”

Boreal Bioproducts ei kuulu Metsä Group -konserniin, mutta on yhtiö, johon konsernin innovaatioyhtiö Metsä Springs on sijoittanut.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat