MTK ja Metsäteollisuus: Suomen torjuttava EU:n kestävän rahoituksen kriteerit

Kannanoton mukaan EU on lisäämässä metsänomistajien byrokratiaa ilman todellisia ilmastohyötyjä.

MTK ja Metsäteollisuus ry vaativat, että Suomen tulee vastustaa EU:n kestävän rahoituksen kriteerien hyväksymistä. Yhteisessä kannanotossaan etujärjestöt toteavat, että EU-komission huono valmistelu on johtamassa metsänomistajien byrokratian lisääntymiseen ilman tavoiteltuja ilmastohyötyjä.

Kyseessä on EU:n tavoite asettaa kriteerit sille, millaiset rahoitus- ja investointikohteet voidaan katsoa kestäviksi. Toisin sanoen, mitä kestävämpi investointihanke, sitä helpommin ja edullisemmin yrityksen voi olettaa saavan rahoitusta.

EU-komission eilen antama ehdotus on vaiheessa, jossa jäsenmaat voivat vaikuttaa asiaan ainoastaan vastustamalla koko ehdotetun säädöksen voimaantuloa.

”Suomen tulee vastustaa säädöstä ja kerätä riittävä määrä muita jäsenmaita tuekseen”, MTK ja Metsäteollisuus ry vaativat.

Komissio haluaisi ehdotuksen mukaan tarkastella metsien ilmastovaikutusta vähintään 13 hehtaarin tiloilla 30 vuoden aikajänteellä. Tämä lisäisi kannanoton mukaan byrokratiaa ilman ilmastohyötyä.

”Jopa 13 hehtaarin pientiloille asetettava tarkastelu- ja raportointivelvollisuus olisi täysin kohtuuton pienmetsänomistajille ja toisi heille lisää kustannuksia. Kansallinen metsäpolitiikka on nyt vakavasti uhattuna”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Metsäsektorin ratkaisu komission ehdotuksen tilalle oli nykyinen maan ja metsien käyttöä koskeva lulucf-asetus sekä uusiutuvan energian direktiivin biomassan kestävyyskriteerien laajentaminen metsänhoitoon.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat