MTK: Kesäkuun ostopiikki on sotkenut puumarkkinoita

Ostoaktiivisuus on laskenut kaikilla puutavaralajeilla, järjestön puumarkkinakatsauksessa todetaan.

Puuta on perinteisesti ostettu eniten marraskuussa, mutta tämän vuoden kesäkuu laittaa asetelman uusiksi: kesäkuussa puuta myytiin yli kaksinkertaisesti eli noin viidesosa keskimääräisestä vuosittaisesta puuntarpeesta. Tällaiset ostopiikit eivät kuitenkaan ole metsänomistajien etujen mukaisia, MTK:n puumarkkinakatsauksessa korostetaan.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan kesäkuussa puuta ostettiin runsaat 8 miljoonaa kuutiota, kun huippuvuonna 2018 marraskuussa ostettiin runsaat 6 miljoonaa kuutiota.

Puukauppa on seurannut huippuvuoden 2018 ostomääriä kumulatiivisesti, mutta viikkotasolla pudottiin syyskuussa alemmalle tasolle. Ostoaktiivisuus on laskenut kaikilla puutavaralajeilla ja ostotarjouksissa on suuria eroja. Alkusyksyn alemman ostotahdin seurauksena puun hinnat eivät ole toipuneet.

MTK:n mukaan raakapuun ostot hiipuvat, kun tietty tavoiteltu pystyvarastotaso saavutetaan ostoilla. Tämä taso saavutettiin kesällä, eivätkä ostomäärät ole siitä kunnolla toipuneet.

Puun kysynnällä on edelleen kuitenkin hyvät näkymät, ja talousennusteet ovat positiivisia loppuvuodelle ja ensivuodellekin. Esimerkiksi PTT ennakoi markkinahakkuiden kasvavan tänä vuonna 9 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat