Lintuinfluenssaa liikkeellä, käsihygieniasta huolehdittava metsästyskaudella

Itsestään kuolleiden lintujen koskettelua kannattaa välttää, THL ohjeistaa.

Eri puolilla Suomea on kuluvan vuoden aikana havaittu aikaisempia vuosia enemmän linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavia lintuinfluenssatartuntoja, THL kertoo. Lintuinfluenssaa on todettu pääasiassa fasaanitiloilta vapaiksi lasketuissa fasaaneissa sekä villilinnuissa, muun muassa sorsalinnuissa. Lisäksi Janakkalassa lintuinfluenssaa on löytynyt kuolleesta ketusta.

Vaikka lintuinfluenssan riski tarttua ihmisiin on pieni, kannattaa olla varovainen, THL neuvoo. Etenkin metsästyskaudella on hyvä käsihygienia tarpeen lintuja käsiteltäessä. Kädet on pestävä vedellä ja saippualla, tarvittaessa voi käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta. Ylipäätään itsestään kuolleiden tai sairaiden lintujen ja niiden eritteiden koskettelemista kannattaa välttää.

Euroopassa tapauksia on todettu linnuilla yhteensä yli 3 770 vuoden 2020 heinäkuusta alkaen. Suomessa kuluvan kauden ensimmäinen lintuinfluenssatartunta todettiin tänä vuonna tammikuun lopulla. Syyskuun loppuun mennessä tapauksia oli todettu luonnonvaraisissa linnuissa lähes 60.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut