Noin kolme neljästä metsänomistajasta on nähnyt jatkuvan kasvatuksen metsää, mutta se ei vakuuttanut heitä menetelmästä, kertoo tuore Karelia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten asenteita ja tietämystä jatkuvaan metsänkasvatukseen liittyen.
Vastaajia oli 124, ja heistä 91 prosenttia oli miehiä ja 8 prosenttia naisia. Vastaajista 111 oli metsänomistajia.
Jatkuva kasvatus kiinnostaa kyselyn perusteella nuoria. Alle 35-vuotiaista 77 prosenttia oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että jatkuva kasvatus kiinnostaa aiheena. Yli 35-vuotiaista vastaajista jokseenkin tai täysin samaa mieltä oli puolet.
Alle 35-vuotiaista vastanneista 24 prosenttia ilmaisi, ettei ole vielä kokeillut jatkuvaa kasvatusta, mutta on kiinnostunut menetelmästä. 35-vuotiaita vanhempien osuus oli 15 prosenttia.
Yli kuusikymmentä prosenttia vastaajista oli eri mieltä siitä, että jatkuva kasvatus on tärkeä aihe tulevaisuuden metsänhoidossa. Väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä oli neljäsosa ja täysin samaa mieltä yksitoista prosenttia.
Median antamaan kuvaan ei luoteta
Vastanneet pitivät tärkeimpänä syynä jatkuvaan kasvatukseen siirtymisessä sen maisemavaikutusta. Lisäksi luonnonsuojelusyyt ja virkistyskäyttö arvotettiin korkealle.
Väitteen “Valtion tulisi tukea jatkuvaan kasvatukseen siirtymistä taloudellisesti” kanssa täysin eri mieltä oli 71 prosenttia ja osittain eri mieltä 12 prosenttia. Osittain samaa mieltä oli 14 prosenttia ja täysin samaa mieltä kolme prosenttia vastaajista.
Kirjallisuus nousi keskeisimmäksi tietolähteeksi, josta vastaajat ovat saaneet tietoa jatkuvasta kasvatuksesta. Vastausten perusteella toiseksi käytetyin tietolähde on media.
Vastaajista kuitenkin 57 prosenttia oli täysin eri mieltä väitteen: ”Median antama kuva jatkuvasta kasvatuksesta on pääosin totuudenmukainen” kanssa. Osittain eri mieltä oli 31 prosenttia. Osittain samaa mieltä oli kymmenen prosenttia ja täysin samaa mieltä oli vain kaksi prosenttia.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään