Osuuskunta Lumimuutos sai merkittävän ympäristöpalkinnon

Tero Mustosen perustama osuuskunta toteuttaa laajaa ennallistamisohjelmaa eri puolilla Suomea.

Kansainvälistä imastoraporttiakin kirjoittamassa ollut Tero Mustonen työskentelee myös kalastajana.
Kansainvälistä imastoraporttiakin kirjoittamassa ollut Tero Mustonen työskentelee myös kalastajana.

Pohjoiskarjalaiselle Lumimuutos-osuuskunnalle on myönnetty merkittävä kansainvälinen ympäristöpalkinto työstä ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseksi. Yhdysvaltalaisen Goldman-palkinnon arvo on 200 000 dollaria eli noin 185 000 euroa, summa luovutetaan osuuskunnalle. Lumimuutoksen on perustanut kalastaja, dosentti Tero Mustonen vaimonsa Kaisu Mustosen kanssa.

Palkinto myönnettiin nyt ensi kertaa Suomeen. Mustosen lisäksi  palkittiin viisi muuta ympäriarövaikuttajaa Sambiasta, Indonesiasta, Turkista, Brasiliasta ja Yhdysvalloista.

Goldman-palkinto on kunnianosoitus ”tavallisille ihmisille, jotka tekevät epätavallisia tekoja planeetan suojelemiseksi.” Palkitsemista perusteltiin muun muassa Tero Mustosen luomalla ennallistamismallilla, jota voidaan soveltaa kaikkialla maailmassa.

Mustosen johdolla osuuskunta toteuttaa Elpyvä maisema -ennallistamisohjelmaa, jonka piirissä on 52 000 hehtaarin vaikutusala soita, vesistöjä, metsiä ja kosteikkoja. Ohjelman suurin kokonaisuus on Koitajoen ennallistamisprosessi, jossa vuoteen 2025 mennessä on tarkoitus muun muassa ennallistaa 1 000 hehtaaria soita, tukea kyläkulttuuria Ilomantsissa ja uudistaa vaelluskalojen elinympäristöjä.

Tero Mustonen oli myös viimeisimmän Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raportin yksi pääkirjoittaja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat