Paperiliitto: ”Tässä näkyy Venäjän puun merkitys”

Baltiasta tuotavan puun hinta rasittaa alaa, liiton puheenjohtaja Petri Vanhala arvioi.

Stora Enson suunnitelma sulkea Sunilan sellutehdas pysyvästi koskisi noin 250 työntekijää. Paperiliiton mukaan sunilalaisten kohtalo on tyly.

”Sunilan kohtalo tuntuu suorastaan julmalta, sillä tehdas on jo kerran noussut uudelleen eloon ja edessä on uusi suru. Tässä yhteiskunnassa ei saisi ohittaa sitä, mitä kaikkea nämä päätökset tarkoittavat työntekijöille”, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Stora Enso kaavaili Sunilan sulkemista jo vuonna 2009. Tuolloin näkymien muuttuminen sai yhtiön perumaan sulkemisen.

Nyt yhtiö  perustelee sulkemista tehtaan heikolla kustannuskilpailukyvyllä.

”Tässä näkyy Venäjän puun merkitys metsäteollisuudelle. Baltiasta tuotavan puun hinta rasittaa nyt alaa”, Vanhala toteaa.

Hän muistuttaa, että kaksi viime vuotta olivat metsäyhtiöille ennätykselliset, kun tuotteista on saanut hyvän hinnan. Samalla palkkoihin on tehty maltilliset korotukset. Vanhala odottaakin, että muutosneuvotteluissa otetaan huomioon se, että työntekijät ovat tehneet alan eteen oman osansa.

”Muutosturvaa tarvitaan nyt sekä yhtiön että valtion puolelta. Meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa on syytä vielä pohtia ansioturvaan suunniteltuja leikkauksia. Myös tulevalla omistajaohjausministerillä on tehtävässään näytön paikka”, Vanhala toteaa.

 

Puukauppa Puukauppa