PTT: Markkinahakkuut reippaassa kasvussa

Metsäteollisuuden puunkäyttö yltää lamaa edeltäneelle tasolle.

Hyvä taloustilanne ja investoinnit kasvattavat tuntuvasti metsäteollisuuden puunkäyttöä tänä vuonna, ennustaa Pellervon taloustutkimus.

PTT:n tuoreen arvion mukaan puunkäyttö kasvaa viimevuotiseen verrattuna 5–7 prosenttia, yhteensä 72,7 miljoonaan kuutioon.

Puunkäyttö lähenee siten vuoden 2007 tasoa. Tuolloin metsäteollisuus käytti puuta 75,5 miljoonaa kuutiota.

Markkinahakkuiden PTT ennakoi tänä vuonna kohoavan 64 miljoonaan kuutioon. Kasvua viime vuoteen verrattuna on 3–5 prosenttia.

”Markkinahakkuiden kasvuprosentti on vielä vähän kysymysmerkki, mutta alku on kuitenkin ollut hyvä”, kertoo tutkimusjohtaja Paula Horne PTT:stä.

Yksityismetsien pystykauppamäärät alkoivat kasvaa vuonna 2016. Tänä ja ensi vuonna kasvu jatkuu aiempaa loivempana. Erityisen hyvin kysyntä kasvaa mäntyleimikoissa.

”Kiina alkaa tuoda mäntyä kuusen rinnalla. Toki se on vielä pientä, mutta jos prosenttikasvu on samanlaista kuin kuusella aikoinaan, niin mäntysahatavaran myynti alkaa kasvaa vauhdilla”, Horne arvioi.

Kuusitukkileimikoiden kysyntä jatkuu myös vahvana, mutta niiden kauppamäärät eivät enää voi suuremmin nousta, Horne sanoo.

Puun kysyntä ja inflaatio nostavat hintaa

Kysynnän kasvu näkyy nousevina puun hintoina. Tänä vuonna erityisesti männyn hinta kasvaa lisääntyneen kysynnän vuoksi. Mäntytukin nimellinen keskihinta kohoaa viimevuotiseen verrattuna 4–6 prosenttia.

Kuusi- ja koivutukki kallistuvat hieman maltillisemmin, 2–4 prosenttia.

Harvennusleimikoiden lisääntyvä kysyntä nostaa tänä vuonna mäntykuidun keskihintaa 3–4 prosenttia ja kuusi- ja koivukuidun 2–4 prosenttia.

Kasvava inflaatio vaikuttaa puun hintaan erityisesti ensi vuonna. PTT:n inflaatioennuste on tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna kaksi prosenttia. PTT arvioi mäntysahatavaran vientihinnan nousevan 8–9 prosenttia. Kuusisahatavaran vientihinnan kohoaminen arvioidaan 2–3 prosentiksi.

Reippaasta vientihintojen noususta huolimatta sahateollisuuden kannattavuus pysyy matalana puuraaka-aineen kallistuttua ja euron vahvistuttua suhteessa dollariin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa