PTT: Venäjän tuonnin loppuminen iso muutos sahatavarakaupassa

Suurin paine puunhankinnassa kohdistuu kotimaahan, tutkimuslaitos arvioi.

Puun tuonti Venäjältä Suomeen katkeaa viimeistään heinäkuun alussa (10.7.), kun pitkien toimitussopimusten siirtymäajat päättyvät. Sen jälkeen suurin paine puunhankinnassa kohdistuu kotimaahan, PTT arvioi. Toistaiseksi Venäjältä tuodun puun korvaaminen ei puukauppa- ja korjuumäärissä ole vielä näkynyt. Osin sitä selittää alkuvuoden lakko ja myös viime vuonna tehdyt tuotantokapasiteetin leikkaukset.

Myös sahatavaran ja vanerin tuonti Venäjältä Suomeen päättyy heinäkuun alussa. PTT:n mukaan tuonnin päättyminen on suuri muutos, sillä Venäjän osuus Suomen sahatavaran kulutuksesta on viime vuosina ollut noin 15 prosenttia. Varastoja kasvatettiin alkuvuonna, sillä sahatavaran tuonti Venäjältä Suomeen kasvoi helmi-maaliskuussa 77 prosenttia ja vanerin 67 prosenttia.

Euroopan sahatavaramarkkinoille PTT povaa kuumaa kesää, kun idästä tuotua tavaraa pyritään korvaamaan. Tuonti muualta ja Euroopan oma tuotanto eivät kuitenkaan riitä täysin Venäjän ja Valko-Venäjän tuontia korvaamaan. Syksyä kohden tilanne helpottuu, kun rakennusmateriaalien kohonneet hinnat vähentävät rakentamista. Tällöin myös sahatavaran kysyntä ja hinnat kääntyvät laskuun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Upm