Metsätilavälittäjä: Julkisessa myynnissä metsätiloista jopa kolmanneksen parempi hinta

Viime vuonna julkisesti myytyjen tilojen kauppahinnat ylittivät hintapyynnön 80 prosentissa kaupoista, Suomen Sijoitusmetsien selvitys kertoo.

Julkisissa myyntikanavissa kaupatuista metsätiloista saa paremman hinnan kuin suoraan ostajan ja myyjän kesken tehdyistä kaupoista. Tämä ilmenee metsätiloja välittävän Suomen Sijoitusmetsät Oy:n selvityksestä, jossa vertailtiin Maanmittauslaitoksen aineistoja ja yhtiön omia aineistoja viime vuoden kaupoista.

Maanmittauslaitoksen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna runsaat 3 000 yli 10 hehtaarin metsätilakauppaa. Kauppojen keskihinta oli 125 500 euroa. Julkiseen välitykseen tulleiden, edustavien tilakauppojen keskimääräinen hinta oli 132 600 euroa.

Julkisesti välitetyissä metsätilakaupoissa hintalisä keskimääräisiin hintoihin on ollut enimmillään yli kolmannes.

”Suurin ero julkisesti välitettyjen ja kaikkien toteutuneiden metsätilakauppojen keskimääräisessä hehtaarihinnassa oli Lapin 36 prosenttia. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ero oli 29 prosenttia, Väli-Suomessa 23 prosenttia ja eteläisimmässä Suomessa 25 prosenttia”, sanoo Suomen Sijoitusmetsät Oy:n metsätietopäällikkö Eero Viitanen.

Suurin osa julkisille markkinoille myyntiin tuoduista metsätiloista myytiin ammattimaisen välittäjän kautta. Noin seitsemässä prosentissa julkisesti myydyistä metsätiloista ei ollut mukana välittäjää.

Selvityksen mukaan viime vuonna julkisesti myytyjen tilojen kauppahinnat ylittivät hintapyynnön 80 prosentissa kaupoista. Keskimäärin kauppahinta ylitti hintapyynnön 20 prosentilla.

Ei-julkisella, suoraan myyjän ja ostajan kesken tehtävällä kaupalla on myös puolensa: se on usein helpompi, nopeampi ja myyjälle maksuton tapa solmia kaupat.

”Myyjän kannalta tärkeintä on, että hän tiedostaa metsätilansa oikean arvon ja perehtyy siihen, mitä on myymässä”, Viitanen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat