Puolueet vastasivat Orpolle, metsäosuudessa ei yllätyksiä

Oikeistopuolueet korostivat kansallista päätösvaltaa metsäpolitiikassa, vasemmisto uudistaisi metsälakia. Kaikki kannattavat vapaaehtoista suojelua.

Eduskuntapuolueiden metsätaloutta koskevissa vastauksissa hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) kysymyksiin ei ollut yllätyksiä. Tuleva hallitus aikoo – kokoonpanosta riippumatta – hyödyntää metsiä kestävästi. Varsinkin vanhojen metsien suojeluun kiinnitetään huomiota, mutta yksityismetsissä vapaaehtoisuuden ja valtion suojeluohjelmien kautta.

Huomattavaa on, että keskusta jätti vastaamatta kysymyksiin ja ilmoitti suuntaavansa suosiolla oppositioon.

Pientä eroa löytyi suhtautumisessa siihen, kuka Suomen metsäpolitiikkaa johtaa. Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisten mielestä metsäpolitiikan on pysyttävä omissa käsissämme. SDP, vihreät ja vasemmistoliitto eivät ottaneet tähän kantaa.

SDP kuitenkin katsoo, että Suomen tulee vaikuttaa aktiivisesti EU:ssa, jotta kestävästi toimiva metsäteollisuus nähdään tulevaisuudessakin osana unionin ilmastopoliittisia ratkaisuja.

Kokoomus muistuttaa, että uusien teknologioiden hyödyntäminen ja elinkeinoelämän sitoutuminen luontokadon torjuntaan ovat avainasemassa.

Perussuomalaisten vastauksen mukaan puun saatavuutta ei saa heikentää poliittisin päätöksin ja hallitusohjelmassa tulee näkyä aktiiviseen ja oikea-aikaiseen metsänhoitoon kannustaminen.

Metsälakia uusiksi

SDP uudistaisi metsälakia niin, että lain tavoitteet palvelevat sekä ilmasto- että monimuotoisuushaasteiden kestävää ratkaisua. Vasemmistoliitto esittää konkreettisemmin, että metsälakiin tulisi palauttaa järeysvaatimus sekä suitsia lainvastaisia ensiharvennuksia.

Vihreät uudistaisivat metsälain ja metsätalouden kannustimet tukemaan hiilinielujen ja -varastojen kasvattamista ja metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistamista. Puolue rakentaisi budjettineutraalia hiilitukijärjestelmää, joka ohjaisi metsänomistajia ja teollisuutta hiilinielujen ja -varastojen kasvattamiseen, sekä suojelisi vanhat ja luonnontilaiset metsät.

RKP korostaa maanomistajien oikeusturvaa sekä omaisuudensuojaa. Puolue haluaisi uudistaa lunastuslain tulevan vaalikauden aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat