Puun terveellisyys halutaan todentaa tieteellisesti

Tutkimuksella halutaan selvittää, miten ja miksi puu rakennusaineena vaikuttaa asukkaisiin.

Puu on kirkkaasti suosituin pientalojen materiaali, ja sen käyttö lisääntyy koko ajan muissakin rakennuksissa. Puuta pidetään terveellisenä rakennusmateriaalina, mutta ovatko terveysvaikutukset muutakin kuin mututietoa?

Sitä ryhdytään selvittämään Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimushankkeessa.

”Mittaamalla autonomisen hermoston indikaattoreita, kuten ihon sähkönjohtavuuden muutoksia, stressihormonien eritystä ja sykevariaatiota, on aiemmissa tutkimuksissa saatu viitteitä siitä, että puu on elvyttävä materiaali. Haluamme nyt todentaa asian itse ja oppia myös ymmärtämään, miksi ja milloin puu meihin vaikuttaa, kertoo tutkija Riina Muilu-Mäkelä Lukesta.

Tarkoitus on tutkia, miten koehenkilöt suoriutuvat testisarjasta kahdessa eri toimistohuoneessa, joista toisessa on käytetty paljon puuta, toisessa synteettisiä materiaaleja kuten kipsilevyä.

”Jos pystymme osoittamaan, että puuta käyttämällä voi rakentaa hyvinvointia tukevia tiloja, sillä on isoja talous- ja terveysvaikutuksia. Ja vaikka puu on usein synteettistä materiaalia kalliimpi, terveys- ja hyvinvointinäkökulma voisi nousta tulevaisuudessa yhdeksi vaikuttimeksi kuluttajienkin valinnoissa”, Muilu-Mäkelä sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat