Puutuoteteollisuuden näkymät hyvät

Toimialaraportin mukaan tuotekehitykseen kaivataan lisää panostuksia.

Puutuoteteollisuuden lähiajan näkymät ovat kokonaisuudessaan positiiviset, työ- ja elinkeinoministeriön tuoreessa toimialaraportissa todetaan. Vaikka suhdanteen huippu on tältä erää saavutettu ja rakentamisen tahti on hidastunut, markkinakysynnän näkymät ovat puutuoteteollisuuden kaikilla aloilla edelleen hyvät ensi vuoteen mentäessä. Lisäksi Suomeen on syntynyt muutaman viime vuoden aikana uusia toimijoita teollisen puurakentamisen ympärille, mikä osaltaan vauhdittaa alan kehittymistä.

Raportin mukaan alan kehittämiseksi tarvitaan kuitenkin yhä laajaa yhteistyötä. Puutuotteiden jatkojalostamiseen on panostettava kehittämällä kotimaista puurakentamista ja kasvattamalla puun käyttöä julkisen sektorin rakentamisessa ja kerrostalorakentamisessa. Teollisuuden panostukset tuotekehitykseen ovat kuitenkin vähäisiä muihin aloihin verrattuna.

Työvoimapula uhkaa kasvua

Puutuoteteollisuuden yritysten kannattavuus on kohentumassa, vaikka se ei vielä olekaan aivan muun teollisuuden tasolla. Huolestuttavaa kuitenkin on, että yritysten lukumäärä on ollut laskussa jo usean vuoden ajan. Ala ei siis uusiudu kestävällä tavalla, raportissa todetaan.

Lisäksi esiin nostetaan työvoimapula. Lähivuosina myös puutuoteteollisuuden ongelma on osaavan työvoiman saanti, mikä voi etenkin syrjäisillä paikkakunnilla estää yrityksen kasvun. Ongelmaan on herättävä viimeistään nyt ja alan koulutusnäkymiä parannettava, raportissa vaaditaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa