Ruokavirasto: Viime vuonna keskinkertaisesti sieniä ja marjoja

Kuuma ja kuiva kesä tuotti heikoimman puolukkasadon vuosikymmeniin.

Viime vuoden luonnonmarja- ja -sienisato oli keskinkertainen, kertoo Ruokavirasto. Mustikkaa saatiin edellisvuotta enemmän, mutta muuten marjasadot jäivät kuivuuden vuoksi tavanomaista pienemmiksi.

Puolukkasato oli helteen takia huonoin pitkiin aikoihin ja lakkaa poimittiin aiempaa vähemmän.

Mustikkaa kerättiin myyntiin 5,9 miljoonaa kiloa, joka on 2,2 miljoonaa kiloa edellisvuotta suurempi määrä. Eniten mustikkaa kerättiin myyntiin Lapin alueella.

Mustikkaa vietiin jäädytettynä Kiinaan 700 000 kiloa ja Ruotsiin 500 000 kiloa sekä pieni määrä tuoreena Viroon.

Puolukka kypsyi varhain ja sato jäi kesän kuivuuden ja helteen takia ennätysalhaiseksi. Puolukkaa kerättiin yhteensä vain vajaat 2,1 miljoonaa kiloa, josta lähes puolet poimittiin Länsi-Suomesta.

Lakkasato oli huono, ja sitä kerättiin myyntiin 73 000 kiloa. Karpalosato oli keskinkertainen ja myyntimäärä oli vajaat 13 000 kiloa.

Luomukeruualueita on viime vuosina sertifioitu lisää. Niiden määrä on runsaat 12,2 miljoonaa hehtaaria. Pääosa luomukeruualueista sijaitsee Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla.

Kun marjoja oli tarjolla tavallista pienempi määrä, niistä maksettiin aiempia vuosia korkeampi hinta. Luonnonmarjoista ja -sienistä maksettu kokonaistulo nousi reilun viidenneksen edellisvuodesta, mutta jäi kuitenkin vuosikymmenen alun huippuvuosista marjojen pienemmän määrän vuoksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat