Ruotsi kieltää kuusen istutukset kuiville maille

Karuille maille istutetut kuusikot ovat alttiina tuleville kuivuusjaksoille ja sen myötä esimerkiksi kirjanpainajatuhoille.

Ruotsin metsähallinto, Skogsstyrelsen kieltää kuusen istuttamisen männylle sopiville karuille maille.

Erityisesti Etelä-Ruotsissa kuusta on hirvituhovaaran vuoksi istutettu niukkaravinteisille kuivumaan alttiille maille, jotta runsaan hirvikannan aiheuttama tuhoriski on voitu välttää.

Karuille maille istutetut kuusikot ovat alttiina muun muassa ilmastonmuutoksen mahdollisesti lisäämille kuivuusjaksoille ja sen myötä esimerkiksi kirjanpainajatuhoille. Mänty sietää kuivuutta kuusta paremmin.

Nyt menoon tulee muutos. Skogsstyrelsenin maaliskuun alussa julkaiseman uuden ohjeistuksen mukaan kuusen istuttaminen laihoille mäntymaille kielletään huhtikuun alusta lukien.

Ruotsissa metsähallinto voi velvoittaa metsänomistajan tekemään uuden istutuksen kasvupaikalle sopivalla puulajilla, jos kuusia on istutettu liian karulle maalle.

Skogsstyrelsenillä ei ole tarkkaa tietoa, paljonko kuusentaimia on istutettu männyn maille. Jatkossa entistä tarkemmin kasvupaikkatyypille sopivien puulajivalintojen odotetaan parantavat myös metsien kasvua. Tosin hirvituhojen torjuntaan Skogsstyrelsenillä ei ole uusia reseptejä.

Männyn ja kuusen lisäksi rauduskoivu on hyväksytty puulaji viljavilla metsämailla. Kosteilla mailla myös hieskoivu kelpuutetaan pääpuulajiksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito