Ruotsin raakapuun tuonti kasvussa

Metsäpalot ovat häirinneet korjuuta, minkä vuoksi tuonti kasvanee edelleen.

Ruotsin metsäteollisuus käy korkealla kapasiteetilla, minkä vuoksi raakapuusta on ollut niukkuutta etenkin viime vuonna ja kuluneen vuoden alkupuoliskolla, maailman raakapuumarkkinoita seuraava Wood Resources International raportoi.

Niukkuutta on paikattu tuonnilla. Tämän vuoden tammi-huhtikuussa havupuun tuonti kasvoi 25 prosenttia ja lehtipuun tuonti jopa 70 prosenttia edellisvuodesta.

Viime vuonna havupuun tuonti kasvoi 4,5 miljoonaan kuutiometriin, vaikka vuoden lopulla vaikeat sääolot vaikeuttivat korjuuta Itämeren alueella. Kysyntä kohdistui etenkin Suomeen ja Viroon. Kun talvikorjuuseen päästiin, niin tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä havupuun tuonti Suomesta kasvoi 88 ja Virosta 42 prosenttia.

Viiden vuoden periodilla suurimmat muutokset ovat latvialaisen havupuun tuonnin dramaattinen supistuminen ja norjalaisen raakapuun toimitusten vakaa kasvu Keski-Ruotsin sellutehtaille. Norjalaispuun määrä on noussut 2,5 miljoonaan kuutiometriin, mikä on yli puolet Ruotsin raakapuun tuonnista. Norjalaisen havukuitupuun hinta nousi viime vuonna 30 prosenttia.

Tämän kesän laajat metsäpalot ovat häirinneet puunkorjuuta, minkä vuoksi raakapuun tuonnin odotetaan kasvavan edelleen vuoden loppupuoliskolla.

Puukauppa Puukauppa